Otvorena izložba “Akvizicije 2018-2023.“

0
131

ČAČAK – U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ u četvrtak je upriličeno otvaranje izložbe “AKVIZICIJE 2018–2023.“, kustoskog tima koji čine Katarina Stevlić, Danka Belić i Katarina Simeunović.

  • Akvizicije u muzejskoj delatnosti podrazumevaju dela stečena putem otkupa i poklona kojima se planski popunjavaju zbirke ustanove i predstavljaju jednu od najznačajnijih aktivnosti svakog muzeja. Ovo je prilika da predstavimo pribavljene radove, podsetimo na naš odnos prema delima, poklonima i poklon zbirkama, kao i kakvu smo akvizicionu politiku vodili sa željom da zbirke što kvalitetnije upotpunimo. Na prethodinim izložbama akvizicija predstavili smo radove do 2017. godine, a na današnjoj od 2018. do 2023. godine uvećali smo kolekciju za 68 novih eksponata – rekao je Branko Ćalović, direktor UG “Nadežda Petrović“.

Katarina Simeunović objasnila je da su predstavljeni radovi pribavljeni otkupom po konkursu Ministarstva kulture, otkupom osnivača Galerije, odnosno Grada Čačka, ili su dobijeni na poklon.

  • Od osnivanja Galerije 1961. godine, Galerijanci kao vredni baštinici prikupljaju različita umetnička dela, predmete naše kulturne baštine, tako da je fond zaista impozantan, preko 1.800 radova u čak sedam zbirki koje prate razvoj jugoslovenske moderne, ili se tiču savremenih umetničkih promišljanja. Izložba koju večeras vidite je rezultat jednog međukustoskog projekta sa moje dve koleginice – Dankom Belić i Katarinom Stevlić, i na njoj je predstavljeno trideset pet radova, čiji su autori trideset dvoje umetnika i umetnica. Oni ili nam nude nekakav vremeplov, odnosno uvid u prošla vremena, ili su umetnička introspekcija, ili se tiču savremenih umetničkih promišljanja i svih onih problema koje danas živimo. U pitanju su ekološki problemi, detinjstvo, odrastanje, feminističke i druge teme – rekla je Simeunović.

Nakon otvaranja organizovan je koncert čačanskog benda “Z brda z dola“.

Izložba “AKVIZICIJE 2018–2023.“ realizovana je kao izbor iz radova otkupljenih u navedenom periodu, sa naglaskom na delima koja su do sada retko (ili uopšte nisu) prezentovana publici Galerije. Eksponati su izloženi u dva galerijska prostora – Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ i Galeriji “Risim“ a javnosti će biti dostupni do 6. avgusta.

Izvor: Morava info

Prethodni članakUdruženje proizvođača malina “Vilamet“: Ne prihvatamo ponuđenu početnu cenu od 250 dinara
Sledeći članakIzložba radova udruženja “Kreativna jazbina“ u Etnološkom muzeju

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here