140 profesora i naučnika traže objektivno izveštavanje RTS-a

5
387

Grupa od skoro 140 doktora nauka zatražila je od Radio-televiziji Srbije (RTS) da istinito, objektivno i profesionalno izveštava o svim aktuelnim pitanjima i akutnim problemima u političkoj i društvenoj sferi.

Navodeći da su svesni činjenice da nema potrebe da objašnjavaju šta znači profesionalno i objektivno novinarstvo, i da nemaju nameru da se bave uređivačkom politikom, potpisnici zahteva su precizno naveli šta očekuju od RTS.

Tražimo da se u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere – od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera “Đilasovih miliona“ i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji – stoji u zahtevu.

Potpisnici objašnjavaju da pod objektivnim pristupom u izveštavanju podrazumevaju da se obezbedi mogućnost ravnopravnog nastupa svih relevantnih strana i aktera koji bi mogli nesmetano i bez cenzure da iznesu svoje argumente i mišljenja, kao i to da se na uvid građanima daju detaljni prikazi dokumenata koji potkrepljuju njihove stavove.

Kao konkretan dokaz toga da ste odlučili da transformišete RTS u istinski servis svih građana, očekujemo uvođenje nove emisije debatnog karaktera o temama koje najviše potresaju javnost i uz učešće relevantnih aktera, podrazumevajući da će se ova emisija nadalje redovno nalaziti u okviru vašeg Prvog programa – ističe se u zahtevu.

Zahtev su potpisali, između ostalih, profesori Unverziteta u Beogradu Dubravka Stojanović, Danica Popović, Snježana Milivojević, Milen Dragićević-Šešić, Jovo Bakić, Janko Baljak, Goran Marković…

Najavljeno je da će zahtev RTS biti predat u sredu, 22. januara, kada će ispred zgrade RTS biti održana konferencija za novinare.

Izvor: FoNet

Prethodni članakU subotu 31. Svetosavski šahovski turnir u Gornjoj Trepči
Sledeći članakMinistar Đorđević posetio “Zračak“ i Narodni muzej u Čačku

5 KOMENTARA

  1. Dverjani ponovo imaju problem sa pokretanjem moždanih vijuga. Grupa ljudi koja je pokrenula peticiju smatra da je o Obradovićevoj povezanosti sa Ljotićevskom ideologijom ili Đilasovim milionima legitimno pisati jedino ako se pre toga na sličan način tretiraju i afere poput Jovanjice, Krušika i ostalih. Kod vas iz Dveri je sve ideologija i to ta vaša nakaradna, užasna, pogubna po Srbiju.

    • E hvala ti mnogo Angus. Stvarno si me i ti nasmejao. Brini ti o tvojim moždanim vijugama ako ih imaš, o mojim ne treba da brineš.Tvoje objašnjene je jedno a tekst je drugo. I dalje ostajem pri svom komentaru. Pročitaj lepo tekst i pročitaj moj komentar, ako hoćeš.

  2. Baš me nasmejaste sa ovim zahtevom. Krušik , Jovanjicu i sve ostalo , da ne nabrajam sve što je vezano za ovu vlast , tražiše da čuju na RTS’u. A onda da bi naveli i ove iz opozicije , prave naravno , spomenuše i Boška Obradovića i Đilasa. Ali „posebno je zanimljivo“ koji je Boškov odnos prema Ljotićevoj ideologiji. Pošto ništa čoveku ne može da se nađe da je ružno uradio, da je ukrao, ubio, da troši narodne pare ili bilo šta ružno da je uradio za narod i državu, oni kao aj neka se priča o njegovom odnosu prema Ljotićevoj ideologiji.. Pa kad bi se pričalo o svemu i svačemu što radi ova vlast i njihovi najbliži, rodbina, prijatelji, kumovi, pa još i o njihovim odnosima prema koje čemu, Boško zaista nikad ne bi bio tema. Ali eto oni spomenuše da bi kao bili objektivniji. A kad je reč o Đilasu i bilo kome i bilo čijim parama , u koje se sumnja kako su stečene, to se ršava u institucijama države kao što su Sudovi. I ne samo Đilasove, nego i Dačićeve i mnogih drugi, poreklo imovine. Ali ne, ne odgovara im.

  3. Boli milokliz ove sa RTS-a šta ko od njih traži na ovaj način. I Milošević je pao tek kad je narod ustao, a to sa peticijama je obična zajebancija.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here