Ministar Đorđević posetio “Zračak“ i Narodni muzej u Čačku

0
350

ČAČAK – Dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju “Zračak“, jeste primer drugima kako treba da izgleda i funkcioniše ustanova takvog tipa, izjavio je danas u Čačku ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i najavio ulaganja u takve objekte širom zemlje.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Đorđević je tokom obilaska ustanove razgovarao sa korisnicima i zaposlenim u “Zračku”.

Voleli bismo da u našoj zemlji ima više ovakvih objekata i gledaćemo da svima kojima nedostaju ovakvi kapaciteti i funkcionalnosti u budućnosti imaju. Veruje da ćemo raditi na tome da izgradimo strategiju socijalne zaštite koja će biti efikasnija i bolja prema onima kojima je ta pomoć potrebna – naglasio je Đorđević.

Đorđević je rekao da će se ubuduće radimo da izradi strategije socijalne zaštite.

Ističe da su ranijih godina promene u ovakvim ustanovama širom Srbije bile uglavnom kozmetičke, ali da je želja da se u narednom periodu kada krene rekonstrukcija nekog objekta ona bude kompletno sprovedena.

Taj posao radimo sa Kancelarijom za javna ulaganja. Ove godine ćemo zajedno sa Kancelarijom uraditi pet objekata širom Srbije u potpunosti – naglasio je on.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović podseća za ustabova “Zračak”, kao i Škola za osnovno i srednje obrazovanje “1. novembar” imaju sve neophodne uslove za normalno funkcionisanje.

Prošle godine smo otvorili fiskulturnu salu, u funkciji su lift i teretana na otvorenom. Nastavljamo i dalje, Grad će se ubuduće socijalno ponašati prema osobama kojima je to potrebno. U prvom delu godine nabavićemo i autobus za prevoz svih korisnika ‘Zračka’ – rekao je Todorović.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Ovo je prva poseta resornog ministra ustanovi, kaže direktorka Ana Jakovljević.

Prema njenim rečima, ovo je prilika i da se razgovara o proširenju delatnosti ustanove i uvođenja novih usloga.

Nabavkom vozila za prevoz korisnika ustanove znatno će se povećati broj onih koji borave u “Zračku”.

Planiramo da imamo više korisnika, pošto trenutno ne dolaze svi zbog nemogućnosti prevoza. Neki žive na seoskom području, a nabavkom vozila to će mnogo olakšati roditeljima, a i njima jer će moći da budu u ustanovi – navela je Jakovljević.

Objašnjava da ustanova kada je pravljena kapacitet je bio 100 korisnika, međutim licenca je dobijena za 70 mesta.

Jakovljević kaže da prilikom obnavljanja licence nije isključeno da će se i kapacitet korisnika povećati.

Đorđević je tokom posete Čačku obišao i Narodni muzej koji je kroz projekat “Dostupnost muzeja i pozorišta” dobio guseničara kako bi i konak Jovana Obrenovića bio dostupan osobama u invalidskim kolicima.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Projekat je sproveden u Užicu, Čačku, Kraljevu i Kruševcu.

Želja nam je da svi objekti u državi budu dostupni osobama sa invaliditetom. Želimo da se osobe sa invaliditetom osećaju kao jednaki građani, a da bi u toj jednakosti uživali moramo se izboriti da svi objekti budu dostupni – istakao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, svi budući objekti koji se budu gradili u Srbiji moraju biti dostupni osobama sa invaliditetom.

Izvor: MNA

Prethodni članak140 profesora i naučnika traže objektivno izveštavanje RTS-a
Sledeći članakTrifunović: Izjava Boška Obradovića o Dragoljubu Mićunoviću sramna!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here