Počela gradnja crkve u Viljuši, evo kako će izgledati

0
739

ČAČAK – Na inicijativu meštana Viljuše, na temeljima nekadašnje crkve u tom selu je počela izgradnja novog hrama posvećena Svetom Jeliseju.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Svakog 27. juna na temeljima nekadašnje crkve, na Mandića brdu, meštani su obeležavali ovaj praznik i svake godine govorilo kako je važno sagraditi crkvu na tom mestu.

Pre dve godine grupa mladih iz Viljuše, pokrenula je incicijativu za obnovu hrama.

Zemlja na kojoj se nalaze temelji hrama vodila se na meštanina Radoša Bojovića, koji je želeo da vrati zemlju crkvi kojoj je nekada pripadala. Međutim, prepreka je bila adminstracija. Mesna zajednica je uspela taj problem da reši i zemlja je prevedena na Crkvenu opštinu – izjavio je predsednik Odbora za izgradnju crkve Vidosav Simović.

Tokom ove godine iskopani su temelji, dovedeni struja i voda. Plan je da se do kraja godine objekat sazida, a u narednih pet godina i okrovi.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Sredstva za izgradnju hrama su obezbedili Mesna zajednica, meštani i grad Čačak.

Grad Čačak nam je uplatio 950.000 dinara koje moramo utrošiti do polovine januara. Mesna zajednica je do sada investirala oko 500.000, a isto toliko su donirali i građani – naglasio je predsednik Saveta mesne zajednice Viljuša Slobodan Bodić.

Za meštane i samu crkvu, obnavljanje hrama ima veliki značaj.

Značiće puno, jer ćemo imati svoju bogomolju kako ne bismo išli u Trnavu, Čačak. Dosta dobija Viljuša, ali i Banjica, kao i druga okolna sela – rekao je meštanin Staniša Dukanac.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Hram se podiže u slavu Božiju kao bogomolja gde će se slaviti ime Božije. U ovom mestu je manja naroda pa verovatno neće moći da bude posebna parohija, ali time se ne umanjuje značaj ove crkve, to će biti jedan svetionik kakav je bio i ranije – izjavio je paroh trnavski Milan Todorić.

U lokalnoj samoupravi ističu da je u poslednjih par godina dosta toga urađeno u Viljuši. Izgradnja crkve je samo jedan od infrastrukturnih projekata koje pomaže grad u ovom mestu.

Veoma je lepo i drago nam je da se u našem gradu gradi još jedan hram. Dugi niz godina ozbiljnu finansijski podršku Grad usmerava ka crkvama i verskim zajednicama. Naš Saborni hram drugačije i lepše izgleda, i sve ostale crkve koje su u završnoj fazi izgradnje dobiće značajnu finansijsku podršku kako bi smo te objekte osveštali i stavili u funkciju građanima – rekao je pomoćnik gradonačelnika Čačka Milan Bojović.

Crkva u Viljuši je koncipirana u obliku pravougaonika. U prizemlju će se nalaziti jedinstven prostor naos, solea i oltar. Crkva je orjentisana u pravcu zapad – istok, tako da će ulaz biti sa zapadne strane. Na istočnom delu predviđen je oltarski prostor sa polukružnom apsidom.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Svi koji žele mogu pomoći izgradnju ove crkve uplatom na poseban račun Srpske pravoslavne crkve, crkvene opštine Trnava kod Unikredit banke.

Dinarski račun 170-00-300-23-788015-77; Devizni razun: RS 35170003002378801674; Unicredit bank Serbia JSC; Swift: BACXRSBG. Sve uplate vršiti uz napomenu “za hram u Viljuši”.

Izvor: MNA

Prethodni članakNagrađeni filmovi sa festivala “Filmski front“ u Galeriji “Nadežda Petrović“
Sledeći članakTužilaštvo odbija da osumnjičeni za pogibiju radnika “MB Namenska“ bude svedok optužnice

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here