Adžić: Tražimo povećanje plata u prosveti od 12 odsto

9
1296

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je hitan prijem i sastanak sa ministrom prosvete Brankom Ružićem, zbog, kako tvrde, sve teže epidemiološke situacije i mogućeg raspada obrazovnog sistema jer nastavnici masovno obolevaju od kovida 19.

Na spisku “gorućih tema“, o kojima predstavnici Unije žele da prodiskutuju sa ministrom, su i zaostala potraživanja zaposlenih, novo zakonsko rešenje koje omogućuje formiranje kombinovanih odeljenja od petog do osmog razreda, kao i pritisci na škole i zaposlene koji ne žele da prihvate partijske direktore.

Unija traži da se rebalansom budžeta za ovu godinu predvidi još jedno povećanje plata u prosveti za 12 odsto, kao i da u naredne dve godine zarade porastu po 20 odsto.

Prosečna plata u Republici Srbiji u prošloj godini bila je 64.393 dinara, a u obrazovanju, 63.044 dinara, iz čega vidimo da je obrazovanje 2,1 odsto ispod republičkog proseka. Istovremeno, u obrazovanju radi oko 80 odsto visokoobrazovanih ljudi, pa je jasno kakva je poruka koju država šalje. Tražimo da se isplata ličnih primanja u prosvetnom sistemu izjednači sa zdravstvom, tako što bismo 5. aprila ili 20. marta, pored polovine plate koja se isplaćuje, primili još polovinu zarade. Na takav način i ljudi u prosvetnom sistemu bi 5. aprila primili drugi deo prinadležnosti za mart 2022. godine – naveo je u saopštenju za javnost Vladimir Adžić rukovodilac resora za analitiku i članstvo USPRS.

Iz tog sindikata zahtevaju i da se zaposlenima u prosveti isplati sedam novogodišnjih nagrada, u ukupnom iznosu od 35.000 dinara.

Evo šta još traže predstavnici ove sindikalne organizacije.

Izvor: Morava info

Prethodni članakOdluka Vlade: Tehnički pregled ne sme da bude skuplji od 6.020 dinara
Sledeći članakMarinović: Meč protiv Partizana prilika da vidimo dokle smo stigli sa napretkom

9 KOMENTARA

 1. Kakvi će stručnjaci, a posebno ljudi, ispasti od ove dece, sa ovakvim prosvetarima ostaje da vidimo. Ali plašim se. Kakav kalup takav proizvod. A ovaj kalup je diskutabilan. U najmanju ruku loš.

 2. 30% povecati plate prosvetarima, uvesti skolovanje od kuce, a skole pretvoriti u trzne center, salone lepote, dati turistickim agencijama da promovisu PUTOVANJA, jer PUTUJEM, DAKLE POSTOJIM!!!! Kakva knjiga, sveska, olovka, ucenje….. to je odraz primitivizma I zatucanosti u 21.veku

 3. Koki to je bilo nekada. Nažalost. Prosvetni radnik tada i sada je ko Bog i šeširdžija. Bruka je to porediti. Oni su nekada obrazovali decu, deca izlazila sa znanjem. I zato imamo ovako dobre lekare, inženjere, ekonomiste itd. Pogledajte sada malo malo pa štrajk. Samo kukaju, žale se, traže. Na koga da se ugledaju deca? Gde im je primer? Kakve će stručnjake formirati današnji prosvetari? NIKAKVE. Opet nažalist

  • Treba da imaju vise od zdravstva, jer oni izmedju ostalog krecu i zavrsavaju sa obrazovanjem tog doktora, sestre i tehnicara. Ali vi to ne mozete da razumete.
   Nekada su ucitelji bili najcenjeniji u selu, gradu. Oni pismene ovaj narod pre svega….
   Glupo je i porediti te dve profesije..

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here