Arkan po drugi put među Srbima

2
788

Piše: Filip Švarm, Vreme

Navršilo se dvadeset godina od smrti Želja Ražnatovića Arkana, svjetski poznatog paravojnog komandanta i najmoćnijeg regionalnog mafijaškog dona. U međuvremenu, kroz Beograd je proteklo mnogo vode Savom i Dunavom. Ipak, kada bi Arkan po drugi put osvanuo među Srbima, malo toga bi ga moglo iznenaditi.

Za početak – onda kako i sada – u zemlji se za sve pita i o svemu odlučuje isključivo jedan čovjek. Razlika između Slobodana Miloševića i Aleksandra Vučića prvenstveno je stilske prirode: dok je prvi rijetko istupao u javnosti, drugi ne „izlazi“ iz televizora. No, Arkana ovo ni najmanje ne bi zbunilo – medijske slobode ionako su na istom nivou.

Svršeno bi mu bilo poznato i sve ostalo. Arkana zato nije teško zamisliti kako unapređuje govor mržnje, zdušno održava vječni plamen šovinizma, učestvuje u hajkama protiv „stranih plaćenika i izdajnika“ i zastupa razne druge revitalizirane „vrijednosti“ iz devedesetih. U tom kontekstu, kao i onomad na pojedinim Miloševićevim okupljanjima, sada bi ga redovno slikali na Vučićevim skupovima. A tu bi se – sumnje nema – osjećao svoj na svome, među raznim ortacima, prijateljima i suborcima.

To je ono na površini. Ispod nje, Arkan bi tek plivao kao riba u vodi: nerasvijetljena likvidacija Olivera Ivanovića iz političkih razloga, slučajevi Jovanjica i Krušik, Beograd na vodi i fantomi iz Savamale, kriminalni klanovi, navijačke bande kao privredna poduzeća, kupovine diploma i doktorata, trgovina uticajem, sistemska korupcija i da ne nabrajamo dalje. Hoćemo reći sljedeće – ništa od toga Arkanu ne bi bilo nepoznato, niti strano. Naprotiv.

Onakav kakav je bio, Željko Ražnatović Arkan potpuno se uklapa u današnju režimsku elitu. Sa ministrom vojnim Aleksandrom Vulinom, na primjer, spaja ga infantilna strast prema uniformama; poput ministra vanjskih poslova Ivice Dačića volio je da zapjeva; kako je on stekao diplomu fudbalskog trenera tako je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dobio onu svoju na Megatrendu… I umalo da zaboravimo: ne zna se da li je predsjedniku Srbije ili komandantu Srpske dobrovoljačke garde Crvena zvezda više u srcu i sve ostalo što iz toga proizlazi….

U svakom slučaju, Arkana sa mnogima iz aktualne vlasti spaja sklonost ka naprasnom i kapitalnom bogaćenju, a sa svima – istinski prezir spram institucija i svakom obliku vladavine prava. Svašta bi ga još kvalificiralo da danas kao i onda, u svojstvu uglednog građanina i patriote, gostuje na Pinku i tu otkriva antisrpske zavjere ili analizira državne udare. Naime, on je bio utjelovljenje suštinskog osjećaja koji ovaj režim već dugi niz godina izaziva kod građana Srbije.

Ime mu je strah.

Izvor: Vreme

Prethodni članakStručno vođenje kroz izložbu “Preživeti rad“
Sledeći članakHuligani napali NIS-ovu pumpu kod mosta, radnici zvali policiju

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here