Stručno vođenje kroz izložbu “Preživeti rad“

0
95

ČAČAK – Stručno vođenje kroz izložbu „Preživeti rad“, autora Žolta Kovača i Branislava Nikolića, biće održano u sredu 15. januara u 18 sati u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“. Publiku će kroz postavku voditi Marija Radisavčević, kustos izložbe.

Izložba „Preživeti rad“ implicira jednu opštu sliku i mesto koje pripada čoveku, u eri dominacije globalnog kapitalizma i neverovatnih nejednakosti, što se neposredno iščitava u stvaralaštvu dvojice autora.

U istraživačkom odnosu prema polju umetnosti, Kovač sa ogoljenom i brutalnom iskrenošću govori o „običnim“ temama „malog“ čoveka današnjice, konstatujući zapravo stanje društvenog duha i mentalnog zdravlja. Na to se nadovezuje poseban segment Nikolićevog njegovog stvaralaštva koji obrađuje odnos prema materijalu, njegovim fizičkim i izražajnim svojstvima, poreklu i statusu koji zauzimaju u samom procesu rada i materijalizaciji ideje.

„Preživeti rad“ predstavlja realizaciju Nagrade publike na 27. Memorijalu Nadežde Petrović (2014) selektora dr Dejana Sretenovića, pod nazivom „Ko to tamo peva“, a koju su na osnovu broja glasova ravnopravno podelili Kovač za rad „Konferencija društvenih grupa“ i Nikolić za rad „Sekundarna arhitektura“.

Izvor. Morava info

Prethodni članakPre dolaska Miletića Borac pregovarao sa trojicom centara
Sledeći članakArkan po drugi put među Srbima

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here