Balerine studija “Adagio AS“ osvojile sedam zlatnih medalja u Pragu, uprkos lošim uslovima za pripreme

3
616

ČAČAK – U glavnom gradu Češke u Pragu, na internationalnom plesnom takmičenju, „Prague Dance Open 2022“, na kome je uzelo učešće više od 1.600 takmičara iz deset zemalja, balerine čačanskog studija „ADAGIO AS“ postigle su izuzetan rezultat i zasluženo osvojile sve prve nagrade u svojim kategorijama.

I pored otežanih uslova u kojima su se pripremale kao i odnosa predstavnika kulture u gradu prema našem studiju, ove devojčice su ponosno u svoj grad donele sedam zlatnih medalja. Njihov trud, zalaganje i predanost nagrađen je i sa tri specijalne nagrade kojima su osvojili besplatna učešća na narednim evropskim takmičenjima – kažu u ovom baletskom studiju.

U A-kategoriji „Art Formation Junior“, koreografija „The Mirror“, osvojila je prvo mesto i specijalnu nagradu „Best group/Formation“ sa kojim su pozvane da se takmiče u Beču naredne godine.

U A-kategoriji „Classic Ballet Formation Children“, koreografija „Swanhilda and her friends“, inače jedinoj klasičnoj koreografiji na ovom takmičenju koja je igrana na baletskim špic patikama, osvojeno je prvo mesto i još jedna specijalna nagrada „Best group/Formation“ i takođe besplatno učešće na takmičenju u Beču.

Koreografija „The Cage“, u kojoj su učestvovale 24 devojke, što je ujedno i najveći broj učesnica u jednoj koreografiji, u A-kategoriji „Contemporary/Modern Production“, osvojila je prvo mesto.

U A- kategoriji „Contemporary/Modern Formation Children“, koreografija „Memories“ je osvojila prvo mesto.

Solo predstavnica studija „Adagio AS“ Lena Aćimović je u dve A kategorije „Classic Ballet Solo Children“ i „Open Solo Children“ sa koreografijama „Swanhilda Coppelia Variation“ i „Survivor“ u veoma ozbiljnoj internacionalnoj konkurenciji osvojila obe prve nagrade.

Druga solo takmičarka Mina Aćimović je u A kategoriji, „Art Solo Mini“ sa koreografijom „Suitcase“ kao najmlađa članica studija „Adagio AS“ osvojila prvo mesto i specijalnu nagradu za pokazan najveći talenat u kategoriji dece do 12 godina. Ovom specijalnom nagradom Mina je dobila poziv da besplatno učestvuje sledeće godine na takmičenju u Riminiju u Italiji.

Svaka koreografija naših balerina se i ovaj put posebno istakla i ostavila veoma jak utisak na takmičenju, kako na publiku tako i na stručni deo festivala. Po rečima internacionalnog žirija i drugih koreografa koji su uzeli učešće , svaka koreografija ima zanimljivu priču, jaku emociju i izuzetno uvežban i izražajan scenski nastup. Neki od njih su bili zatečeni da jedna ovako jaka baletska grupa postoji u Čačku dok su drugi koji su već upoznati sa dugogodišnjim radom našeg studija „Adagio AS“ uživali u izvođenju naših balerina. Koreografije našeg tima krasi dobra tehnika, posebna umetnička vrednost, drama kao i duboka osećanja koja naše mlade dame veoma dobro prenose na publiku i žiri pa se često dešava da izazovu duboku emociju i burnu reakciju kod gledalaca – kaže nastavnica baleta Snežana Aćimović.

Ona za svoje balerine kaže da su veoma vredne, predane, disciplinovane, duhovite, psihički snažne na nastupima, a ono što ih, kako ističe, posebno odlikuje je drugarstvo i zajedništvo, kome se posvećuje posebna pažnja.

Naš tim „Adagio AS“-a koji je išao u Prag činio je sastav od 45 Čačana, koji su pored nastupa i takmičenja uživali i u obilasku prelepog Praga i Dresdena. Posetile su Karlov most, Karlovu ulicu, Starogradski trg, Astronomski sat Orloj, Javrejski kvart Josefov, Praški zamak i krstarile Vltavom. Posebnu zahvalnost i zasluge za uspehe i jačinu našeg baletskog tima imaju roditelji, koji nas prate na takmičenjima i nesebično pomažu svoj deci. Roditelji su jedini koji finansijski pomažu da naše Čačanke uzmu učešće na mnogim takmičenjima, kao i da imaju profesionalne i adekvatne kostime i opremu – navela je Aćimović.

Nastavnica baleta i koreograf Snežana Aćimović, koja već 25 godina predaje balet deci u Čačku, ovu priliku želi da iskoristi i da se javno obrati Upravi Grada Čačka i apeluje da se za tim koji ovako savršeno funkcioniše i koji ima preko 90 učenica, preko 100 prvih i 50 specijalnih nagrada, obezbede uslovi rada koje ova deca i devojke zaslužuju.

Svi koji su u mogućnosti i žele da pomognu, mogu da se uključe u rešavanje postojećeg problema prostora i baletske sale, da ne bi u našem gradu došlo do gašenja umetnosti i ideje koja samo ide u pravcu koji je najbolji za našu decu i sve se to dešava u godini koja krasi naš grad kao prestonicu kulture – kaže ona.

Izvor: Morava info

Prethodni članakZvanično: Marko Parezanović novi načelnik Moravičkog okruga
Sledeći članak“Inflacija 14 odsto, hrana skuplja 21 odsto, najveći teret krize ponovo će snositi najsiromašniji“

3 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here