Besplatni pregledi za pacijente sa psorijazom u čačanskoj bolnici

0
629

ČAČAK – Opšta bolnica Čačak, na kožnom odeljenju (ulaz Transfuziološke službe), 21. maja od 10 do 14 sati organizuje besplatne preglede za pacijente sa psorijazom u okviru jednodnevne kampanje pod nazivom “Za život bez psorijaze“.

Preglede će obavljati prof. dr Vesna Miličić iz Kliničkog centra u Kragujevcu, dr Bratislava Vilimonović, načelnik dermatovenerološke službe OB Čačak, i dr Jelena Stanić, dermatovenerolog OB Čačak.

Cilj je da što više pacijenata bude pregledano, da se informišu, motivišu i ohrabre da se leče jer su mogućnosti lečenja psorijaze danas mnogo veće nego pre nekoliko godina. Na raspolaganju su lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umerenim i teškim oblikom psorijaze koji nisu odgovorili na konvencionalnu sistemsku terapiju. Odgovarajućim i pravovremenim lečenjem, bolest se drži pod kontrolom, povlače se promene na koži i smanjuje rizik od razvoja drugih oboljenja, a ono što je veoma značajno za pacijente – poboljšava se kvalitet života, omogućavaju se nesmetane socijalne i profesionalne aktivnosti – kaže portparolka bolnice Jelena Knežević.

Psorijaza je bolest koja osim promena na koži u vidu crvenila, ljuspica i svraba, daje i sistemske manifestacije, i značajno utiče na kvalitet života obolelih. Kod težih oblika psorijaze mogu se javiti pridružene bolesti kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularna oboljenja, metabolički sindrom, psorijatični artritis, zapaljenske bolesti creva. Zbog izraženih promena na koži, pacijenti se suočavaju sa stigmatizacijom jer se psorijaza još uvek smatra zaraznom bolešću, što dovodi do izolovanosti, anksioznosti i depresije pacijenata.

Rasprostranjenost psorijaze je dva odsto u opštoj populaciji, pa je procena da u Srbiji ima oko 140.000 obolelih. Oko 20-30 procenata pacijenata ima umerenu i tešku formu psorijaze koja se mora lečiti sistemskom terapijom, uključujući biološke lekove.

Izvor: Morava info

Prethodni članakKarambol u Pakovraću: Dve osobe povređene u lančanom sudaru, automobil uleteo u kafanu
Sledeći članakMihajlović: Struja mora da poskupi da bi se stabilizovao EPS

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here