Bespovratna sredstva za inovativnu delatnost

0
189
Foto: MNA/Epicentar press/Milena Gavrilović

ČAČAK – Predstavnici republičkog Fonda za inovacionu delatnost predstavili su u prostorijama Startap centra u Čačku dva nova programa za koje je Fond raspisao javne pozive za dodelu bespovrtanih sredstava.

Program ranog razvoja namenjen je mladim preduzećima koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu.

Osmišljen je sa namerom da podrži opstanak preduzeća tokom kritične faze istraživanja i razvoja i omogući razvijanje poslovnih kapaciteta pomoću kojih će svoje inovacije plasirati na tržište.

Cilj ovih programa jeste stvaranje novih proizvoda, usluga, tehnoloških procesa koji imaju jaku konkurentsku prednost i veliki potencijal na tržištu. Što se tiče programa ranog razvoja on je manjen privatnim mikro i malim preduzećima osnovanim u Srbiji, većinskom srpskom vlasništu, ne starijim od pet godina u trenutku podnošenja prijave – rekao je Vladimir Vojvodić iz Fonda za inovacionu delatnost.

Prema njegovim rečima, novina u odnosu na prethodne pozive je to da je moguća prijava tima sačinjenog od pojedinaca koji će tek ako se projektu odobri finansiranje biti u obavezi da osnuju preduzeće.

Kroz ovaj program Fond daje do 80.000 evra bepovratne finansijske pomoći za projekte u trajanju do 12 meseci i minimum 30 odsto od ukupne investicije mora da obezbedi preduzeće, odnosno tim koji će koristiti to – istakao je Vojvodić.

Program saradnje nauke i privrede osmišljen je da podstakne kompanije iz privatnog sektora i javne naučno-istraživačke organizacije da realizuju zajedničke naučno-istraživačke i razvojne projekte sa ciljem da kreiraju nove proizvode i usluge, odnosno inovativne tehnologije, sa tržišnim potencijalom.

Kroz ovaj Program Fond za inovacionu delatnost pruža finansijsku podršku inovativnim tehnološkim projektima sa jasnom vizijom razvoja i definisanim poslovnim modelom i strategijom komercijalizacije.

Kroz njega se dodeljuje finansijska podrška od 300.000 evra po projektu, a korisnici su konzorcijumi sačinjeni od najmanje jednog privatnog mikro, malog ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji i jedne javne akreditovane naučno istraživačke organizacije.

Za drugi program saradnje nauke i privrede je posebno značajno da se finansiraju istraživanja i rad naučnih institucija, fakulteta, instituta, koji mogu da zažive u privredi i podrazumeva angažovanje kako profesora tako i studenata, doktoranata, ali i privrendnih društava sa druge strane – izjavio je vršilac sužnosti direktora Naučno tehnološkog parka Mirko Pešić.

Od početka rada do danas, preko Fonda za inovacionu delatnost odobreno je 18,6 miliona evra za 122 inovativno razvojna projekta, 330 inovacionih vaučera i 23 projekta transfera tehnologije. Za ovaj javni poziv obezbeđena su sredstva u iznosu od 6.000.000 evra.

Izvor: MNA

Prethodni članakBalkanska medalja za mladog čačanskog atletičara
Sledeći članakMajstorović: Split ima najbolji tim u ABA2, ali nismo bez šansi

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here