Bez čačanskih poslodavaca na listi firmi koje krše prava trudnica i porodilja

0
350

Centar za mame počeo je da objavljuje mesečne „crne liste“ poslodavaca koji krše prava trudnica ili porodilja, a na prvoj listi od avgusta našlo se osam poslodavaca, navodi se na sajtu Centra.

Crnu listu poslodavaca objavljujemo da bismo javnosti predstavili one koje ne poštuju zakone i prava trudnica i porodilja, kao i da ohrabrimo mame da se bore za svoja prava i prijave kršenja istih Inspekciji rada – izjavila je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

Ona je izrazila nadu da će lista „podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali i probuditi i naterati ih da vide da mame nisu ‘laka meta’ i da se njihova prava moraju poštovati”.

Na crnoj listi ovog meseca našli su se trgovine “Stylos“ i “TDC“ iz Novog Sada, “Unikomerc Filter“ iz Prokuplja, radnja za održavanje i popravku računara “Hronos Computers“ iz Vranja, trgovina satovima i nakitom “Firma Bomar“ iz Novog Sada, trgovina “YOU MAK“ iz Žitorađe, “Motel Solley“ iz Aleksandrovca i trgovina “Miss you“ sa Kopaonika.

Navedene firme su na listu dospele nakon prijave kršenja prava trudnica ili porodilja Inspekciji rada i pošto je Inspekcija rada utvrdila da postoji prekršaj, navodi se na sajtu Centra za mame.

Centar za mame objavljuje Crnu listu u saradnji sa Inspekcijom rada i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Lista je preuzeta sa sajta Ministarstva.

Centar za mame poziva poslodavce da posluju u skladu sa zakonom, a one koji su se ovoga puta našli na listi da svoje poslovanje usklade sa pozitivnim propisima, kako se ubuduće ne bi našli na listi.

Istovremeno, pozivamo mame da prijave sva eventualna kršenja prava na broj 0800 300 307 za prijavu nepravilnosti u oblasti rada, gde će prioritet imati trudnice, porodilje i roditelji – dodaju u Centru i najavljuju da će sledeća lista biti objavljena prve nedelje oktobra.

Izvor: Nova ekonomija

Prethodni članakDr Dragutinović o populacionoj politici: Zbog nedovoljnog rađanja tokom 80-ih i danas osećamo posledice
Sledeći članakPri kraju rekonstrukcija vrtića “Poletarac“, otvaranje za manje od tri nedelje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here