Dr Dragutinović o populacionoj politici: Zbog nedovoljnog rađanja tokom 80-ih i danas osećamo posledice

4
341

ČAČAK – Predškolske ustanove “Moje detinjstvo“ i “Gimnazion“ uključene su u realizaciju projekta kojim je grad Čačak aplicirao za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samoprave u Srbiji u 2019. godini i koji je odobren za finasiranje od strane Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Statistika pokazuje da se u Srbiji rađa manje od dvoje dece, kao i da 80 odsto mladih roditelja smatra da nisu dovoljno edukovani, kao i da im je potrebno dodatno znanje.

Projekat koji će biti realizovan u Čačku zamišljen je kao skup bojnih aktivnost kojima se daje podrška porodici i roditeljstvu.

Predsednica Saveta za populacionu politiku Slavica Dragutinović rekla je da su ovim projektom obuhvaćene sve institucije kako bi se pružila neophodna podrška mladim roditeljima.

Imali smo problema sa nedovoljnim rađanjem ranijih godina i decenija. Najmanji broj rađanja zabeležen je 80-tih godina i te posledice danas osećamo – navela je Dragutinović.

Kao jedna od projektnih aktivnosti je i realizacija Socio-edukativnog programa “Škole za roditelje” u organizaciji PU “Moje detinjstvo”.

Program je usmeren na podršku porodici, razvijanju roditeljskih kompetencija porodica koje se nalaze u ranim fazama svog razvoja (porodice sa malom decom, porodice sa decom predškolskog uzrasta), kao podrška u rešavanju razvojnih zadataka pred kojim se porodica nalazi.

Sam program usmeren je na unapređivanju ukupnih porodičnih odnosa, podizanje bračne i roditeljske kompetencije jednog ili više odraslih članova porodice, ka korišćenju zdravih porodičnih snaga u cilju prihvatanja i razumevanja sopstvene odgovornosti članova za rešavanje problema, perspektivu razvoja i ukupan kavalitet porodičnog života.

Program “Škole za roditelje” realizovaće se od 10. septembra do 1. decembra u prostorijama vrtića “Mali kapetan” i “Poletarac”. Dinamika realizacije radionica je jadanput nedeljno u trajanju od dva sata.

Program je namenjen porodicama predškolske dece uzrasta od jedne do šest i po godina i u celosti je besplatan.

Radionice “Škole za roditelje” realizovaće psiholozi predškolske ustanove koji su već imali iskustva rada u realizaciji sličnih programa namenjenih porodici i poseduju potrebe kvalifikacije za realizaciju programa sa roditeljima i starateljima dece predškolskog uzrasta.

U PU “Gimnazion” se nadaju da će se kroz ovaj projekat pružiti dodatna podrška roditeljima, kako bi se pomoglo roditeljima u rešavanju problema.

Očekuju i da se ovaj projekat neće završiti ove godine, već da će biti nastavljen i naredne.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka, Vladan Milić, rekao je da su ministarstvo i lokalna samouprava oprdelili 13,3 miliona dinara.

Grad će nastaviti da ulaže u populacionu politiku. Ne možemo postići rezultate podizanjem novih fabrika, ako u njima ne bude imao ko da radi – naglasio je Milić.

Izvor: MNA

Prethodni članakIzbori na napredni način
Sledeći članakBez čačanskih poslodavaca na listi firmi koje krše prava trudnica i porodilja

4 KOMENTARA

  1. Oooo dokrorka, kome ti držiš predavanja ? Jadna je tvoja diploma. Možeš misliti doktorka, kad izadju u javnost sve vaše SMS poruke Saveta za zdravlje i budu objavljene kako bi ovaj narod mogao videti vaše jadne i bolesne ideje, šta će se desiti ?

  2. Da vaš lider tada i kasnije nije bio za rat, možda bi i bilo bolje. Bitno da se on i ljudi oko njega bogate, a mi treba da vam stvarano decu da rade za bedne pare.

  3. Nije tačno , 1985.i 1988.g. bilo je u Čacku skoro 1900 porođaja godisnje ,a zadnjih godina 1200 ,1300 sa sve Ivanjicom.
    Devedesetih godina, kriza u drustvu, ratovi , nezaposlenost ,opšta beda, dovode do pada nataliteta.Godinama je broj rođenih manji od broja umrlih !Danas se vodi takva populaciona politika da se trudnicama zakine na svemu i svačemu ,

  4. Ne gospodjo Dragutinovic zbog halapljivosti politicara i partijskih parazita normalan svet muci muku da prezivi ! Pampersi skuplji nego u Evropi o cemu ova iz spsa prica kako nije sramota?!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here