Bez dogovora Vlade i frilensera: Država ponudila otpis kamate i otplatu na 10 godina

0
395
Foto: N1

Na upravo završenom finalnom sastanku Udruženja radnika na internetu sa predstavnicima Vlade Srbije dogovor u vezi sa plaćanjem poreza nije postignut.

Država je frilenserima ponudila reprogram duga, uz otpis kamate i plaćanje duga na rate tokom deset godina, rekla je za portal N1 Katarina Pavlović, pravnica Udruženja radnika na internetu.

Dali su nam predlog da se otpišu sve kamate i da se obustave svi postupci oko naplate poreza do aprila, kada bi bio izmenjen Zakon o porezu na dohodak građana – navodi Pavlović.

Tim izmenama bi bilo prdviđeno da frilenseri otplaćuju i do 10 godina na rate poreze, ali i doprinose koji su za frilensere najsporniji. Sve to za proteklih pet godina i tekuću godinu.

Rekli su nam da bi nam bili priznati normirani troškovi od 43 odsto. To znači da se na prihodovanih sto evra oduzima 43 evra, dok ostatak od 57 evra predstavlja poresku osnovicu. To se posmatra kao bruto prihod frilensera na koji se obračunava porez po stopi od 20 odsto, doprinosi za PIO 25,5 odsto i 10,5 odsto doprinosa za zdravstvo – pojasnila je Katarina.

Ona ističe da udruženje mora da napravi kalkulaciju ponuđenog rešenja.

Verujemo da su oni to napravili tako da plaćanje ne bude apsolutno nemoguće, pošto je postojeći model naplate baš apsolutno nemoguć. Pretpostavljam da bi ovakvo plaćanje bilo moguće, ali verovatno uz puko preživljavanje – ukazuje sagovornica portala N1.

Predstavnici Udruženje radnika na internetu smatraju da je ovakvo rešenje – neprihvatljivo.

Smatramo da je takvo rešenje neprihvatljivo, jer jednostavno – nemamo kalkulaciju ispred sebe. Pogotovo zato što i dalje ostaju doprinosi koji su za nas najproblematičniji. Pitaćemo članove udruženja i ostale frilensere koji to nisu, da se kažu šta misle o toj ideji – poručila je Katarina.

Ona je najavila da će država početi da vodi svoju kampanju za prihvatanje ovakvog rešenja.

U ponedeljak će država opštim javnim pozivom pozvati frilensere da prihvate to rešenje, pa ko se prijavi – prijavi. Sada će oni raditi svoju kampanju za prihvatanje takvog dogovora, a mi ćemo našu – navela je ona.

Sa aspekta Udruženja radnika na internetu ovakav predlog je, kaže, i dalje – neprihvatljiv.

Jer, Udruženje je imalo svoj predlog – da obračun i naplata poreza počnu od 14. oktobra 2020. godine, kada je Poreska uprava Srbijeobjavila opšti javni poziv frilenserima. To bi smanjilo administraciju za Poresku upravu, zato što bi svi došli i prijavili svoje prihode, počeli da plaćaju, ne bi bile potrebne nikakve izmene i dopune, već bismo počeli da radimo na Zakonu o fleksibilnim oblicima rada – istakla je Katarina Pavlović.

Po ovom predlogu udruženja, svakom frilenseru, bez obzira na posao koji obavlja, bili bi priznati normirani troškovi (iznos za koji se oduzima od prihoda da bi se dobila poreska osnovica) u najmanjem procentu, od 20 odsto. Stopa poreza bila bi, na bruto prihod, 20 odsto.

To znači da bi efektivni trošak za svakog frilensera bio 16 odsto. Dakle, na sto prihodovanih evra, državi bi plaćali porez od 16 evra – navela je Katarina Pavlović.

Današnjem sastanku predstavnika frilensera u Vladi Srbije prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković, državni sekretar u ministrstvu finansija Slavica Savić, Nenad Paunović iz kabineta ministra finansija i drugi.

Izvor: N1

Prethodni članakPredrag Pantović (P…S…Fashion): Netačna priča naše menadžerke, iz firme otišlo troje ljudi, troje unapređeno
Sledeći članakU protekla 24 sata značajno smanjenje broja pacijenata na kovid odeljenjima u Čačku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here