Bez promena na maloj maturi za sadašnje osmake

0
662

Učenici koji su sada osmi razred na maloj maturi će, kao i do sada, polagati tri testa – iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani sa pitanjima iz biologije, istorije, geografije, hemije i fizike.

To je za “Danas“ potvrđeno u Ministarstvu prosvete, povodom napisa u pojedinim medijima da će učenici osmog razreda polagati drugačiji završni ispit.

Izmene koje je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević se, dakle, ne odnose na đake koji su sada osmi razred i koji će malu maturu polagati u junu, već se tek planiraju za neku od narednih generacija malih maturanata.

Podsetimo, u pripremi je novi model male mature, prema kojem bi zadaci iz matematike i srpskog odnosno maternjeg jezika trebalo da ostanu slični sadašnjem, a drugačije bi izgledao treći test.

Najverovatnije neće ostati kombinovani sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, već će u ponudi biti dva tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju – naveo je Šarčević.

Kako je dodao, konačni model još uvek nije definisan, ali tim stručnjaka radi na tome.

Druga novina je način pregleda testova iz koga želimo da u najvećoj meri isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi – rekao je Šarčević i dodao da je namera da se što više smanji mogućnost manipulacija, dodavanja bodova, grešaka u ocenjivanju.

Ministar najavljuje i promene u štampanju testova po kojima će u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja biti oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita.

Izvor. Danas, Beta

Prethodni članakBratislav Jugović za “Danas“: Grupa građana Ivana Ćalovića može da pobedi SNS u Čačku
Sledeći članakČačak integrisan u projekat izrade mapa za potencijalne investitore

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here