Bile jednom “Dečje novine“: Otvaranje izložbe o izdavačkoj kući koja je imala milionske tiraže

1
436

ČAČAK – U Galeriji Gradske biblioteke u Čačku danas u 19 sati biće otvorena izložba “Dečje novine – gigant jugoslovenskog izdavaštva“, autora Ane Cicović i tima kooautora iz Muzeja rudničko-takovskog kraja.

“Dečje novine“ bila je izdavačka kuća iz Gornjeg Milanovca, koja je zahvaljujući milionskim tiražima postala ozbiljan igrač u svetskim okvirima.

Najveću ekspaniziju Dečje novine doživljavaju 1963. godine kada je počelo izdavanje edicije “Nikad robom“ u okviru koje je izlazio strip “Mirko i Slavko“, čiji su tiraži počeli vrtoglavo da rastu i do danas nezamislivih 200.000 primeraka.

Strip “Mirko i Slavko“ postao je toliko popularan da izdavač nije mogao da pronađe dovoljno crtača kako bi zadovoljio zahteve publike. To je jedini strip na prostoru SFRJ po kome je 1973. godine snimljen dugometražni crtani film.

Pravu revoluciju u izdavaštvu izazvala je saradnja sa italijanskim izdavačem ’’Panini’’, na osnovu koje Dečje novine osvajaju publiku prodajom albuma sa samolepljivim sličicama. Pored nezaobilaznih albuma sa svetskih i evropskih fudbalskih prvenstava, pamte se i Sara Kej, Ljubav je…, Sandokan, Mapet šou…

“Dečje novine“ obeležile su i mnoga detinjstva i mladalačke dane zaljubljenika u pop kulturu, budući da je ovaj izdavač pokrenuo kultni rok časopis “Džuboks“, kao i kao i strip edicije “Eks almanah“, “Yu strip“, “Biser strip“ ili “Gigant“, u kojima su se pratile avanture Mandraka, Modesti Blejz, Fantoma, Taličnog Toma…

Na otvaranju izložbe u Čačku govoriće Tanja Gačić i Dragan Milovanović Džile, a u programu će učestvovati i učenici Muzičke škole.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDrugi rebalans budžeta, još 217 miliona u gradskoj kasi
Sledeći članakMuškarac i žena iz Čačka preminuli od posledica kovid infekcije

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here