Bivši radnici FRA traže odgovornost rukovorstva zbog uvođenja fabrike u stečaj

9
640
Foto: MNA

ČAČAK – Bivši radnici Fabrike reznog alata u Čačku traže odgovornost poslovodstva što je u fabrici otvoren predstečajni postupak, iako je država, koja je bila većinski vlasnik.

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da su nadležnom tužilaštvu u Čačku podneli više krivičnih prijava protiv rukovodstva fabirke, ali da tužilaštvo još uvek nije odogvorilo na te tužbe.

On je najavio protest bivših radnika FRA ispred tužilaštva i zgrade čačanske policije zbog toga što te institucije ne reaguju povodom njihovih prijava, za šta su, kako kaže, podneli brojne dokaze.

Prema njegovim informacijama od 2009. godine do danas država je u FRA uložila oko 400 miliona dinara, a fabrika je za to vreme upala u velika dugovanja i nije uplaćivala čak ni zdravstvene i penzione doprinose za radnike.

Predstečajni postupak u FRA je pokrenut 1. oktobra kada je prestao radni odnos za sve radnike i zabranjena proizvodnja i promet u fabrici. Rukovodstvo fabrike se oglušilo o tu zabranu i mi sumnjamo da se u fabrici odvija nezakonita proizvodnja i prodaja stvari iz magacina – rekao je Đelić.

Dodao je da su tražili od stečajnog sudije Privrednog suda da interveniše i obezbedi fabričku imovinu. Đelić je naveo da će prema zvaničnim najavama stečaj u FRA biti uveden 26. oktobra kada će stečajni upravnik biti postavljen u fabrici, čime prestaju ovlašćenja dosadašnjeg rukovodstva.

Rekao je da je socijalni program za svih 452 radnika FRA isplaćen i da je ostalo još da se uplate zaostali doprinosi za 320 radnika koji imaju više od 40 godna radnog staža, a da je ta uplata stopirana jer rukovodstvo farbike ne dostavlja Filijali PIO potrebene obrasce, zbog čega su radnici i protestovali polovinom septembra.

On je ocenio da Ministarstvo privrede nije ispunilo sva obećanja prema radnicima FRA, koja su data prilikom pregovora oko socijalnog programa u martu ove godine.

Prema Đelićevim rečima, zaostali doprinosi, za radnike kojima su uplaćeni, obračunati su na platu od 28.200 dinara, što je manje od iznosa minimalne plate u martu ove godine, na koju je tebalo da budu obračunati doprinosi, što je i dogovoreno sa nadležnim ministarstvom. FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je izvozila u zemlje u regionu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Izvor: Beta

Prethodni članakPredstava “Sazvežđe Gemini“ u Domu kulture
Sledeći članakViše od 10.000 Čačana primilo treću dozu vakcine

9 KOMENTARA

  1. DRUZE KRCUNE SVI RADNICI SU DOBILI SOCIJALNI PROGRAM A NE SAMO JA . Seimi POSLASTICARNICI O Svom TROSKU ZA RAZLIKU OD pijanih DIREKTORA KOJI ZA VREME RADNOG VREMENA se opijaju u kantani JAVOR O TROSKU RADNIKA I VIDIM DA TI NE SMETA .11 G NEUPLACENIH DOPRINOSA NEISPLACENE ZARADE RADNICIMA I VIDIM DA TI TO NESMETA BOTU POKVARENI

  2. Krcune botujes na portalu u fabrici je bilo privrednog kriminala i nepostupanje drzavnih organa a ti dajes ocenu o mom radu .koga zapravo ti stitis i sta podrzavas .kriminal u fabrici . DA niksi I ti deo kriminal noh tima?

    • Jesam solidarisao sam se sa tobom…dobio sam isto koliko i ti da cutim i gledam na drugu stranu dok nisam doguro do pemzije..sad mozemo zajedno da vicemo av av protivu sistema…

  3. A pitanje za gospodina Đelića koliko je para on uzeo kada je otišao iz fabrike da ne kažem koliko je sebe obezbedio i sto ne kaze koliko je vremena aktivno provodio u pozanatoj poslasticarnici…opste poznato je da je vise vremena provodio tamo nego u fabrici…ako ćemo pošteno…a njegovo je zanimanje inace sindikalac…gospodine sindikatom se bavite posle radnog vremena…a ne u radno vreme….tako da prvo ujutru pogledajte sebe u ogledalo…sto bi se reklo imao je radno mesto mens cini u tremickoj al kako kazu nije ga posecivao cesto…

  4. Sva gospoda cekaju zeleno svetlo sa nekog vrha pocevsi od tuzilastva i lokalne samouprave da se vidi koliki ce procenat da dobiju i sta je najbolje…da li dati nekom uspesnom lokalnom preduzetniku dognam prodam i meno se ogradim …ili da vojska zadrzi deo za sebe a ostalo da bratija podeli…tako da ne sekiram se ja za njih…kad je treblo da se bune svi su cutali…samoupravljanje nam je doslo glave…sto bi reko Djole bata Sojketu jer smo rekli da se zaduzis u pm neisplacujes radnicima plate dovedes firmu u tesku finansijsku situaciju…a onda se gospodin Trpkovic i ja pojavimo kao holding kompanija koja hoce da kupi vase preduzece…Isti recept samo su igraci drugaciji.

  5. Bilo nekad Mirko, sad se spominje. Pametni, vredni otišli ostali samo neradnici i ispočuture. Neka se zapitaju kolko godina su na grbači države. Nemaju prava da bilo šta traže.

  6. FRA je do sankcija bila prvi dobavljač alata van SAD, za Boeing. Takodje je izvozila specijalne alate za Japan, Nemačku. Proverite koliki je deo flote nekadasnjeg JAT-a placen alatom FRA.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here