BLOG: Put beznađa na čačanski način – pravda za “Priču“ (FOTO GALERIJA)

0
1074

PIŠE: Dušan Darijević

Vikend koji neumitno prolazi u Čačku obeležila je još jedna PRIČA. Festival piva i rokenrola koji prave Čačani za sugrađane i za goste. Festival koji nije uvezen iz prestonice poput mnogih u Srbiji, gde beogradski menadžeri i kompanije koje se bave muzičkim biznisom, sistemom kopi pejst na veštački način pokušavaju da javnosti predstave da muzički život postoji i van Beograda i Novog Sada. Grupa entuzijasta je, ako se ne varam još 2011. pokrenula festival u vreme kad je muzički život u Čačku nakon godina opšte zamrlosti, kad je muzika u pitanju, počeo da se budi.

PRIČA je imala turbulentnu istoriju na više lokacija, uspone i padove, velike ambicije, šibali su je nemilosrdno udarci sudbine, problemi sa vremenskim prilikama, problemi finansijske prirode, česte promene mesta održavanja i termina festivala, ali i nerazumevanja od strane nadležnih da u punoj meri dobije podršku koja bi obezbedila održivost festivala na duže staze, koji je potreban gradu, da bude jedan od značajnijih, stožernih, muzičkih događaja u ovom delu Srbije. Sve to je doprinelo da PRIČU ove godine dobijemo u nešto skromnijem formatu, nego što smo navikli, dva dana, osam izvođača, bez učesnika iz regiona i velikih imena na Želovom stadionu.

PRIČA je krenula u petak veče nastupom čačanskog sastava MIDLSEX, kao što je i red. Band nije nastupao više godina, nisu se ni raspali, ali ni bili aktivni, u nekoj vrsti hibernacije, da bi ove godine, Jovan i Ćiro osvežili ekipu i održali sasvim pristojan nastup, kao uvod u ono što se očekivalo kao „glavno jelo“, svirke LOVE HUNTERSA i PERA DEFORMERA, oba sastava iz Novog Sada.

Mumin, frontmen HUNTERSA, razapet između života u Njujorku i Novom Sadu, mnogo godina nakon nastupa u nekad popularnom klubu BARUM BARUM, na Želovom, ponovo je svirao pred čačanskom publikom, ali sa obnovljenom postavom, bez dvojice rano preminulih članova i sa mladim muzičarima, odličnim i „nabrijanim“, koji mu daju, kao i pesmama, starijim („There something in the dark“, „Rain“, „Street life“, „Kamikaze“, „I’d rather be your fool“) dobro poznatim, novu životnu energiju uz njegovu prepoznatljivost, šmekerski šarm i sada već „podebelo“ muzičko i životno iskustvo.

Dominacija Novosađana na ovogodišnjoj Priči se nastavila urnebesnim nastupom PERA DEFORMERA, prvi put u Čačku i na PRIČI. Neverovatan spoj žestokog zvuka i ironičnog odnosa prema folku, oličenom u neobičnom izgledu Pera Deformera, kičasti, narodnjački stajling, sav u belom, sa ogromnom „zlatnom“ kajlom oko vrata. Namernim preterivanjem i prenaglašenim turbo folk pevanjem dovedenim do totalnog apsurda i ironičnim odnosom prema stvarnosti naše estrade. Mlađa publika, njih nekoliko stotina, euforično je prihvatila zvezdu večeri.

Za kraj prve večeri, veterani CRNA LISTA, Loka i ekipa, generacija iz novotalasnih vremena, iz ranih osamdesetih ponovo na sceni. Simpatično podsećanje na vreme od pre četiri decenije.

Čini se da je drugo veče zapravo za organizatore značilo neko vraćanje sebi, korenima i onom što je negde i obeležilo PRIČU svih ovih godina, a to su nastupi pank rok sastava, uvertira za ono glavno, bili su MAJKANI, a onda su na scenu izašli stari znanci, melodični, setni pank, ako se to tako može nazvati što rade momci iz sastava SIX PACK (Smederevska Palanka), već godinama. Energično, simpatično i dobar uvod za zvezde večeri koji su u većem broju okupili publiku, sad već vremešne pankere, ali i one nešto mlađe koji se lože na žestok zvuk novosadskog RITMA NEREDA.

Dobra, energična svirka i dve himne devedesetih NE i za kraj PUT BEZNAĐA, sa poznatim refrenom „DOĆI ĆE DAN…“ , a i mi se nadamo da će doći i dan pravde za ovaj festival, koji uz veću podršku grada može postati pravi simbol muzičkog života u gradu. Čačak treba pravu Priču. Možemo reći da je PRIČA dostojanstveno preživela teška iskušenja i izazove, da su koncerti bili na besprekornom tehničkom nivou, zvuk, svetlo, pirotehnika, odlični, da je bina dobro postavljena, na gornjem nivou stadiona, da je ŽELOVO, prava lokacija za ovaj format festivala, kao i broj učesnika, četiri za veče, više nego dovoljno.

Termin je ovog puta dobro izabran, vreme je poslužilo, publike naravno, moglo je da bude i više. Festival je u rano nedeljno jutro svojim nastupom završila grupa OSMI DAN obradama legendi, poput Bilija Ajdola, Ramštajn i Prodidžija, dobro su zagrejali preostalu publiku u sveže nedeljno jutro.

Fotografije: Branko Utvić

Prethodni članakPlanska isključenja struje za ponedeljak, 17. jun
Sledeći članakU Čačku od ponedeljka ponovo iznajmljivanje bicikala u okviru usluge ČA-bajk

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here