Boško Obradović: Otvoreno pismo kolegama iz opozicije

5
329

ČAČAK – Predsednik Dveri Boško Obradović uputio je otvoreno pismo kolegama iz opozicije.

Prenosimo ga u celosti:

Svi vidimo da su se na opozicionoj političkoj sceni formirala dva bloka: nacionalni i građanski, državotvorni i prozapadni, desni i levi, nazovite ih kako god želite, ali oni postoje i ideološki su suprotstavljeni. Lično mislim da je to dobro i realno, da nam je potrebno ukrupnjavanje i ideološko profilisanje, da građani treba jasno da znaju ko se za šta zalaže.

Ma koliko to bilo teško i do sada problematično, na konzervativnoj strani dolazi do ujedinjenja. Smatram da je potrebno da se ujedini i prozapadna levica koja je na isti način rascepkana. Ako neko iz opozicije ne vidi sebe ni u jednom od ova dva bloka neka napravi treći na nekom demokratskom centru i to je to. Sve preko toga je gubljenje vremena, usitnjavanje političke scene i bacanje određenog broja glasova ispod cenzusa, koje nas je kao opoziciju koštalo gubitka dobijenih gradskih izbora u Beogradu.

Možemo li sarađivati? Ne možemo ideološki. Neka građani na slobodnim izborima posle pada Vučićeve vlasti odluče ko će voditi Srbiju u nastupajućem periodu: mi ili vi. Do tada imamo prečeg posla a to je da ova vlast ode. Predlažem novi opozicioni dogovor u tri tačke:

– Nadgradnja postojećih zahteva protesta u pravcu traženja ostavke Vlade Srbije i formiranja prelazne Vlade do novih izbora, čiji bi zadatak bio da obezbedi slobodu medija i poštene izbore;
– Novi društveni ugovor za Srbiju posle Vučića;
– Dve ili tri kolone na izborima kao u Crnoj Gori, koje bi napravile sporazum o nenapadanju i zajedničkoj saradnji oko odbrane izbornih rezultata, koji bi podrazumevao slobodu ideološkog razvrstavanja.

Nema vraćanja na staro pre dva tragična masakra, što znači da nema vraća ni na bivši režim pre naprednjaka. Građani na ulicama traže ne samo smenu vlasti već i kompletnog naopakog, nepravednog i korumpiranog sistema. Potreban nam je novi nacionalni bazični konsenzus svih društveno-političkih aktera. Predlažem da osnovu tog konsenzusa čine tri nova dogovora, kao tri stuba novog društvenog ugovora, koji će biti osnov smene režima i novog sistema:

– Očuvanje nacije i države – nacionalni dogovor za Srbiju;
– Vladavina naroda, institucija i zakona – demokratski dogovor za Srbiju;
– Očuvanje naše životne sredine – zeleni dogovor za Srbiju.

Ova tri velika dogovora između političkih subjekata i svih društvenih činilaca treba da dovedu do novog sistema, novog modela društva koji nam je potreban i koji treba da zaustavi aktuelni sistem nacionalne i društvene razgradnje. To znači porodični model društva za zaštitu i spas naše dece.

Kao jednoglasno reizabrani predsednik Srpskog pokreta Dveri, smatram da imam maksimalni legitimitet da u ime Srpskog pokreta Dveri ponudim saradnju svim kolegama u opoziciji na ovim osnovama. Ne možemo sarađivati jedino u slučaju ako je ideja da se Vučić na silu zameni nekim još prozapadnijim režimom.

Boško Obradović, narodni poslanik – predsednik Dveri

Prethodni članakĐilas: Prisustvujemo početku kraja vlasti SNS
Sledeći članakU Srbiji nema “odliva mozgova“: Najviše je napuštaju građani sa srednjom ili osnovnom školom

5 KOMENTARA

  1. Normalno je da proverene patriotske stranke i pokreti na izbore idu na jednoj listi. Prozapadne stranke mogu da idu na izbore na jednoj ili više listi. Svi zajedno treba da učine sve što je moguće da sa vlasti ode najgora, Vučićeva, politika i svi oni koji deset godina podržavaju tu politiku.

  2. Jadna je Srbija u kojoj o lepom ponašanju govore Vučić, Brnabić, Maga Gojković, Orlić, Martinović, Jovanov, Rističević, Atlagić. Oni su završili Šešeljevu školu sa najboljim uspehom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here