U Srbiji nema “odliva mozgova“: Najviše je napuštaju građani sa srednjom ili osnovnom školom

4
248

U Srbiji postoji pogrešna percepcija da je napuštaju najbolji, odnosno da ima problem odliva mozgova.

To je rečeno u Beogradu na skupu „Ko odlazi iz Srbije a ko se vraća: cirkularne i povratne migracije“, koji su organizovali Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) i Centar za evropske politike (CEP).

Jelena Žarković iz FREN-a rekla je da u javnosti postoji pogrešna percepcija da Srbiju napuštaju najbolji. Prema njenim rečima, iz Srbije najviše odlaze oni sa srednjom i osnovnom školom, a među visokoobrazovanim registruju se cirkularne migracije (kratkoročne).

Žarković je istakla da podaci pokazuju da Srbija ima veći povratak visokoobrazovanih ljudi, tako da nema reči o odlivu mozgova.

Pri tome, najveći broj onih koji napuštaju Srbiju ide u Nemačku i među njima dominiraju oni sa nižim obrazovanjem. Radnike u neku zemlju najviše privlače uslovi rada i perspektive za razvoj karijere – rekla je Žarković.

Ona je rekla i da država mora bolje da prati i upravlja migracijama, da razmatra u kojim sektorima su potrebni radnici, kao i da sarađuje sa drugim državama.

Naši (ljudi) otišli su u EU, najviše u Nemačku, ali i Češku koju danas zovu ‘mala Nemačka’ – rekla je Žarković dodajući da u isto vreme u Srbiju stižu radnici iz azijskih zemalja.

Ana Aleksić Mirić iz FREN-a ocenila je da su cirkularne migracije u Srbiji nedovoljno prepoznate. Ona je rekla da se otvorenim pitanjima u vezi migracija bavi e-uprava, koja radi na „papirima“ za odlazak ili povratak, dok na svim relevantnim informacijama u vezi sa povratkom radi nevladina organizacija Tačka povratka.

Uroš Živković iz Tačke povratka rekao je da su izazovi poput pandemije i rata u Ukrajini promenili migrantske tokove. Takođe je rekao da Srbija nema problem, da su migracije „normalne“ i da su odluke o odlasku iz zemlje, kao i o povratku, kompleksne.

Izvor: Beta

Prethodni članakBoško Obradović: Otvoreno pismo kolegama iz opozicije
Sledeći članakU petak u Gradskoj biblioteci otvaranje Muzeja poezije

4 KOMENTARA

  1. Po ovome ispada da neko sa srednjom školom nema mozak. Autori ovakvih tekstova mogu da odu ispred neke od ambasada i da anektiraju ljude zbog čega odlaze odavde i koja im je stručna sprema. Svi znamo koliko je lekara otišlo i koje obrazovanje oni imaju.

  2. Svi sa mozgom odlaze,a ostaju oni koji nece da rade lepo im je ovde kod roditelja, idu na posao koji su dobili preko veze i tamo nista ne doprinose tako da nije važno da li imaju mozga

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here