Brnabić nakon sednice Kriznog štaba: Neće biti novih mera, kovid propusnice niko ne bi mogao da iskontroliše

6
758

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da i pored zahteva Kriznog štaba, restriktivnije mere u cilju sprečavanja rasta broja obolelih od korona virusa nisu uvedene, jer bi to produžilo agoniju i zaustavilo imunizaciju.

Foto: Predsedništvo Srbije/Tanjug

Medicinski deo Kriznog štaba je zahtevao da uvedemo najmanje 10 dana mere zabrane javnog okupljanja iznad pet osoba, skraćenje radnog vremena do 17 časova za sve delatnosti, osim esencijalnih u vezi sa hranom, gorivom i lekovima, i uslužnih medicinskih i zanatskih delatnosti, i ukoliko to rezultira smanjenjem broja zaraženih, onda da se pristupi korišćenju kovid propusnica – rekla je premijerka nakon sednice Kriznog štaba.

Naglasila je da i dalje smatra da bi uvođenje tih oštrijih mera dovelo do toga da se brže smanji broj zaraženih, ali da bi dovele i do toga da stane imunizacija.

Rešenje imamo, to je vakcina, tu je iza svakog ćoška da bi postigli kolektivni imunitet i da bi stavili tačku na pandemiju – rekla je predsednica Vlade nakon sednice Kriznog štaba i naglasila da na snazi ostaju mere koje su i bile – nošenje maski u zatvorenom i na otvorenom, gde nije moguće držati distancu.

Ako bi i uveli kovid propusnice, ne bi mogli da ih iskontrolišemo.

Naglasila je da se mnogo razmišljalo o kovid propusnicama i da su one spremne.

Možda ćemo ih uvesti u jednom trenutku – rekla je ona i dodala da zna šta će se desti ako ih uvedemo, jer zna kako ljudi reaguju.

Ako ih uvedemo, nećemo moći da ih iskontrolišemo. U Njujorku ih kupuju za 100 dolara – rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je situacija u Srbiji juče i danas nešto bolja, iako su brojke i dalje tako velike da to ne izgleda tako.

Naglasila je i ponovila da je i dalje najvažnija masovna imunizacija stanovništva i da treba da dostigne stopa od 80 odsto vakcinisane populacije, uz obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i javnih službi koje su u kontaktu sa gađanima.

Vakcinacija protiv koronavirusa je jedini održivi odgovor na pandemiju. Ovako, da imamo restriktivne mere, ja mislim da smo se složili tokom Kriznog štaba, da je to samo produžavanje agonije, odugovlačenje sa rešenjem i da nije trajno rešenje, i da je krajnja mera samo i isključivo vakcinacija – rekla je predsednica Vlade.

Brnabić je apelovala na građane da se vakcinišu, a oni kojima je prošlo više od šest meseci od revakcine, da prime treću dozu.

Naglasila je da Nacionalno telo za imunizaciju još nije donelo konačan stav da li se smanjuje na pet meseci.

Zasedaće ponovo sledeće nedelje i onda ćemo znati. Jako loše što je među mladima vakcinisano samo 22,7 odsto – rekla je ona.

Što se tiče epidemijske situacije, kaže da deluje kao da situacija stagnira i da polako padaju brojke.

Prema njenim rečima, ono što je danas pozitivno u svemu ovom negativnom, to što se smanjuje razlika u broju hospitalizovanih i otpuštenih sa lečenja.

Ta razlika je danas bila 100. Deluje da se stabilizuje stvar, ali videćemo u narednim danima kako to ide – rekla je Brnabić.

Navela je da je u Srbiji u 79 lokalnih samouprava ima više od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva, u devet je oko 50 odsto i četiri imaju manje od 30 odsto vakcinisanih.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakPokrenut stečaj nad Fabrikom reznog alata, dug veći od 29 miliona evra
Sledeći članakU protekla 24 sata od korone preminulo pet osoba iz Moravičkog okruga

6 KOMENTARA

 1. Meni nije jasno jel oni misle da je narod malouman?
  Vakcina ima rok vazenja… I sad ce ga smanjiti…
  Jel to znaci da ko je poceo da prima vakcine dobijace po jednu svakih 6 meseci?
  A sta i kako cemo MI koji nismo primili ni jednu?
  Ako pandemija potraje jos malo to bi znacilo da MI treba da dobijemo 4 doze odjednom da bi ispratili ostale ovce koje su se povinovale od pocetka?
  I kako objasnjavate da NAM treba vakcinacija ako se nismo zarazili svo ovo vreme od tog vaseg virusa… Gripa postoji od kada je sveta i veka i nikakva ne testirana i stetna vakcinacija nije potrebna da se ozdravi cak i da se razbolimo od istog…
  Odmor puno vitamina C…
  A sto se tice ovih lepotana na sceni da ne kazem karikatura imao bih jedan savet…
  Nicija nije gorela do zore… Nego ajde lepo kupite prnje i da Vas ne vidimo na politickoj sceni vise…
  SVU STE BRE OMLADINU OTERALI IZ SRBIJE A DOVLACITE ONE OD ZLA OCA I OD GORE MAJKE DA SE BAHATE U NASOJ ZEMLJI….
  DOZOVITE SE PAMETI DA VAS NE BI NEKO MORAO NAUCITI ISTOJ….

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here