Brnabić: Ne zabrinjava broj hospitalizovanih u bolnicama, tražimo rešenje za uvođenje kovid propusnica

3
381

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će sastanak Kriznog štaba biti održan tokom predstojeće nedelje.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević/Beta

Ja ću danas imati konsultacije sa medicinskim delom Kriznog štaba, mi jesmo u stalnom kontaktu, ali danas ću imati posebno konsultacije, da vidimo da li je potrebno bilo šta dodatno da uradimo – rekla je Brnabić novinarima, nakon primanja treće doze vakcine.

Premijerka je rekla da se u ovom trenutku traži modelitet za uvođenje kovid propusnica na takav način da ne bude moguća zloupotreba i falsifikovanje, jer nemaju svi kovid redari pravo da traže lične karte na uvid, a dodala je da se razmišlja o odluci vlade koja bi to omogućila.

Ona je rekla da je „ne zabrinjava broj ljudi u bolnicama“, jer se on „drži do ili ispod 6.500“.

Juče smo imali samo 77 novohospitalizovanih, dakle plus, u odnosu na one koji su otpušteni i one koji su hospitalizovani. Tako da nama vakcinacija, čak i ovih 54 odsto vakcinisanih, drži to pod kontrolom – kazala je Brnabić.

Ona je rekla da „umiru nevakcinisani ljudi“ i da je vakcinacijom „jednostavno spasiti te živote“.

Vakcinacija je jedini izlaz iz ove pandemije. Dakle pandemija će prestati kada postignemo kolektivni imunitet. Možemo to postići na dva načina – ili da se svi zarazimo ili da se svi vakcinišemo. Kad kažem svi, mislim na 80 posto starijih od 12 godina – ocenila je Brnabić.

Istakla je da je nošenje maske u zatvorenom prostoru obavezno i da će inspekcije za to imati „nula tolerancije“.

Brnabić je rekla i da joj je „neshvatljivo“ da neki lekari mogu da ne preporučuju vakcine protiv korona virusa i ocenila da oni „direktno ugrožavaju živote ljudi“.

Ponoviću ono što je rekla jedna lekarka i to zato što nikada nisam čula tako dobru paralelu kao što je ona izgovorila, a to je da je lekar koji ne preporučuje vakcine kao sveštenik koji ne veruje u boga. Meni je to najjasnija paralela i to je tako – rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da je prvom dozom vakcinisano više od 54 odsto punoletnog stanovništva, dok je treću dozu primilio nešto više od 14 odsto građana.

Kada je u pitanju vakcinacija mladih, Brnabić je rekla da je u Srbiji vakcinisano 23,51 odsto mladih, uz ocenu da je to „jako slabo“ i dodala da je u beogradskoj opštini Stari grad vakcinisano više od 50 odsto mladih od 18 do 30 godina.

Stari grad je jedina opština u Srbiji koja je prešla 80 odsto ukupno vakcinisanog punoletnog stanovništva i, nažalost, imamo i dalje tri lokalne samouprave koje su ispod 30 odsto vakcinisanih. To su Mionica, Lajkovac i Tutin – rekla je Brnabić.

Izvor: Beta

Prethodni članakSavetovanje proizvodnog mašinstva na FTN okupilo brojne učesnike iz Srbije i inostranstva
Sledeći članakVeliki procenat novozaraženih u Moravičkom okrugu u odnosu na broj testiranih

3 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here