Savetovanje proizvodnog mašinstva na FTN okupilo brojne učesnike iz Srbije i inostranstva

1
344

ČAČAK – Fakultet tehničkih nauka u Čačku Univerziteta u Kragujevcu bio je domaćin 38. Savetovanja proizvodnog mašinstva i International Conference on Production Engineering – Serbia (ICPE-S 2021), dvodnevnog skupa na kome su se okupili brojni autori i kooautori naučnoistraživačkih radova iz Srbije i inostranstva. Cilj ovog tradicionalnog naučno- stručnog skupa je afirmacija značaja proizvodnog mašinstva u revitalizaciji privrede i društva u celini.

U ime Vlade Republike Srbije na zvaničnom otvaranju skupa učesnicima se obratio pomoćnik ministra privrede Miodrag Dugandžija, podsetio je da je Vlada usvojila Strategiju industrijske politike Republike Srbije za period 2021-2030. i Akcioni plan sa posebnim modelom unapređenja digitalizacije poslovnih modela industrijske proizvodnje.

Nova Strategija i Akcioni plan usklađeni su sa savremenim privrednim trendovima, pre svega u oblastima Industrije 4.0 i cirkularne ekonomije – rekao je Dugandžija i dodao da će ulaganja u digitalizaciju privrede i „zelene“ projekte u dugom roku pozitivno uticati na podizanje konkurentnosti i privredni rast, otvaranje novih radnih mesta i povećanje izvoza u oblasti visokih tehnologija.

U ime Univerziteta u Kragujevcu skupu su prisustvovali rektor prof. dr Nenad Filipović i prorektor prof. dr Dragan Đurčić.

Prilikom obraćanja učesnicima, rektor Filipović je rekao da proizvodno mašinstvo predstavlja stub razvoja u oblasti mašinstva dodajući da se trendovi veoma brzo menjaju i da se sve oblasti uključujući i proizvodno mašinstvo sve više integrišu sa novim tehnologijama.

Svedoci smo da informacione tehnologije prožimaju sve oblasti, od osnovnih grana inženjerstva pa sve do oblasti umetnosti. Industrije 4.0 su upravo dokaz simbioze informacionih tehnologija sa drugim inženjerskim oblastima – naveo je rektor Filipović, dodajući da je Univerzitet u Kragujevcu prepoznao važnost te simbioze sa savremenim tehnologijama.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Danijela Milošević osvrnula se na istorijski put visokog obrazovanja i početke obrazovanja inženjera proizvodnog mašinstva u Čačku, koje je započeto pre 60 godina na tadašnjoj Višoj tehničkoj školi.

Predsednik Naučnog odbora 38. Savetovanja proizvodnog mašinstva prof. dr Srećko Ćurčić rekao je da je određeni broj tema ovog naučno stručnog skupa vezan sa 4. Industrijsku revoluciju, globalizaciju u organizaciji proizvodnje i transferu tehnologija kao i značaju uvođenja novih tehnologija u proizvodne procese. Profesor Ćurčić je istakao da cilj svih autora i koautora radova zajednički a to je revitalizacija proizvodnog mašinstva u Srbiji.

I ove godine za doprinos oblasti proizvodnog mašinstva, na skupu su tradicionalno dodeljena priznanja pojedincima i organizacijama. Dobitnici plakete „Pavle Stanković“ na 38. Savetovanju su: prof. dr Ljubomir Lukić, prof. dr. Miodrag Manić i prof. dr Milan Zeljković. Medalja „Vladimir Šolaja“ dodeljena je dr Milici Petrović, vanr. prof.

Ovogodišnje Savetovanje proizvodnog mašinstva održano je u organizaciji Katedre za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Čačku Univerziteta u Kragujevcu uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i podršku brojnih privrednika.

Ovo je treći put da je Fakultet tehničkih nauka u Čačku organizator ovog naučno stručnog skupa. Prvo Savetovanje u organizaciji nekadašnjeg Pedagoško tehničkog, a danas Fakulteta tehničkih nauka u Čačku održano je 1980. godine, a drugo 2005. godine.

Izvor: FTN

Prethodni članakPortal Bebac: Umiru nam trudnice, pod hitno usaglasite stavove o njihovoj vakcinaciji
Sledeći članakBrnabić: Ne zabrinjava broj hospitalizovanih u bolnicama, tražimo rešenje za uvođenje kovid propusnica

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here