Brojni sadržaji na “Danima šilopajske panorame“

0
387
Foto: MNA/Miloš Lukić

GORNJI MILANOVAC – Manifestacija „Danima šilopajske panorame“ biće održana od 19. do 21. jula u selu Šilopaj kod Gornjeg Milanovca, a tada će biti obeleženo i 80 godina postojanja Crkve Svetog Nikolaja.

Predsednik skupštine udruženja „Šilopajska panorama“ Dragan Marjanović, izjavio je da su pripremama obuhvaćene rekonstrukcija sveštenikove kuće, a urađena je i ograda na Trpezariji ljubavi.

U školskom dvorištu napravljena je bina koja će služiti za „Dane šilopajske panorame“, ali i za organizovanje različitih kulturno-umetničkih programa.

– Potrudili smo se da infrastrukturno podignemo prostor, a uz pomoć opštine Gornji Milanovac, Javnog preduzeća za izgradnju i Javnog komunalnog preduzeća uradićemo 100 metara prilaznog puta crkvenoj porti, širine 3,5 metra i parking za oko 40 vozila, čime ćemo izbeći skrnavljenje travnjaka – rekao je Marjanović.

Predstojeća manifestacija, bogatim programom će zasigurno privući brojne posetioce.

Program će biti otvoren fudbalskim turnirom, planirano je i ozvaničenje otvaranja zadruge, kao i šarolik muzički program.

U subotu, 20. jula biće održano tradicionalno takmičenje u spremanju gulaša, ali i biciklistička vožnja trasom bivše pruge.

Uradili smo geodetski snimak za celu trasu pruge i pregovaramo se udruženjem ‘Jugo cikling kampanja’ oko izrade projekta za tu stazu i očekujem da ćemo je uspešno završiti – istakao je Marjanović.

Poslednjeg dana manifestacije biće obeleženo 80 godina postojanja crkve, planiran je dolazak vladike Justina, a u porti crkve biće izložena tradicionalna šilopajska jela.

Osim predstojeće manifestacije „Dani šilopajske panorame“, predviđena je i prva proizvodnja rakije voćarske zadruge „Šilopaj“.

Direktor voćarske zadruge „Šilopaj“ Branko Miličić, rekao je da je od prošlogodišnjeg osnivanja zadruge pa do danas dosta investirano u opremu.

– Stigao je lampek, tu su hladnjača i sušara, oprema je ubačena u naš objekat koji smo priveli nameni i radimo na građevinskim radovima da taj objekat pustimo u rad. Planirano je da 19. jula krene prva proizvodnja, a akcenat će biti stavljen na rakiju od šljive i sušenju šljive – naveo je on.

Kad je bogato selo, bogata je i država – rekao je jedan od članova zadruge, Mirko Jeftić, i istakao da u selu imaju i kruške, maline, kupine, pa će osnivanjem zadruge imati plasman i za Evropsku uniju.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, potpisao je prošle godine sa ministrom bez portfelja zaduženim za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milanom Krkobabićem ugovore o dodeli bespovratnih sredstava.

Sredstva se dodeljuju zadrugama na osnovu Konkursa koji je raspisalo ovo ministarstvo u okviru sprovođenja programa za ravnomerni regionalni razvoj koji je usvojila Vlada Srbije.

Tom prilikom, između ostalih, osnovana je i voćarska zadruga „Šilopaj“, koja je dobila bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 evra.

Izvor: MNA

Prethodni članakDevojčica (16) povređena u saobraćajnoj nesreći prebačena u Beograd
Sledeći članakIz Beograda došla u okolinu Milanovca da gaji borovnice

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here