Iz Beograda došla u okolinu Milanovca da gaji borovnice

1
735

GORNJI MILANOVAC – Aleksandra Krčmar iz Beograda, koja se doselila u Ugrinovce kod Gornjeg Milanovca, uspešno se bavi uzgajanjem borovnica.

Poučena iskustvom da je domaće najbolje, odabrala je “superiorove“ sadnice borovnice, a pre toga odlučila se i za uzgoj pčela.

Kod komšije sam brala maline i borovnice i tako sam slučajno došla na ideju da i ja imam svoj zasad. Gornji Milanovac važi za jako dobru opštinu što se tiče davanja subvencija. Na samom početku pripremila sam zemljište, odabrala sadnice, pre sve toga sam uzela pčele, za koje isto dobijam subvencije po broju košnica, što puno znači u ovom periodu kad bagrema nije bilo. Prezadovoljna sam jer sam od opštine Gornji Milanovac dobila subvencije i za navodnjavanje i sadni materijal, za sve što je moglo, a takođe, odlučila sam da borovnice i osiguram – rekla je Krčmar.

Opština Gornji Milanovac već treću godinu, kroz subvencije, pruža poljoprivrednim proizvođačima podršku.

Predsednik opštine Dejan Kovačević, obišao je plantažu borovnica Aleksandre Krčmar i tom prilikom istakao veliko zadovoljstvo njenim radom i trudom, ali i da je ponosan što je, zahvaljujući dobrim uslovima koje lokalna samouprava pruža poljoprivrednim proizvođačima, ona odlučila da se iz Beograda okrene životu na selu i bavljenju voćarskom proizvodnjom.

Ona se danas, već treću godinu zaredom, može pohvaliti bogatim rodom borovnice, koji dostigne i do tri tone.

Kako kaže, jedina mana je nestalna cena prve kategorije borovnice, koja zahteva posebnu negu.

Sve u svemu zadovoljna sam, neophodno je mnogo truda, ali onaj ko hoće da radi, može da zaradi. Trenutno ima manjak radne snage, ali svako ko dođe kod mene, tu i ostane – rekla je Krčmar.

Sa subvencijama od 50 miliona dinara, dobrim uslovima prilikom osnivanja zadruga i ulaganjima u osiguranje useva i plodova, sve je veći broj poljoprivrednih proizvođača koji se odlučuju na pokretanje i proširenje proizvodnje voća, povrća i stočnog fonda u ovoj opštini.

Izvor: MNA

Prethodni članakBrojni sadržaji na “Danima šilopajske panorame“
Sledeći članakNaftne mrlje i uzvodno i nizvodno od brane u Parmencu, ko je kriv?

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here