Bunt nije ugašen: Meštani desetak sela u okolini Čačka i Kraljeva najavljuju nove proteste zbog eksproprijacije

8
1033

ČAČAK – Meštani desetak sela u okolini Čačka i Kraljeva, nezadovoljni eksproprijacijom zemlje zbog izgradnje autoputa Preljina-Pojate i proširenja aerodroma “Morava“, najavili su danas da će organizovati proteste ukoliko ne budu pozvani na novi sastanak u Vladi Srbije.

Stanovnik čačanskog sela Baluga Bratislav Simović rekao je agenciji Beta da je prošlo mesec dana od prvog sastanka meštana nezadovoljnih esksproprijacijom zemlje sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, a da oni još uvek nisu pozvani na novi sastanak, kao što je to Brnabić obećala.

Bunt nije ugašen i ukoliko nas uskoro ne pozovu na novi sastanak, kao što je predsednica Vlade obećala, ponovo ćemo protestovati zbog nepravednog oduzimanja zemlje za pozajmišta i deponije koje služe za vađenje šodera prilikom izgradnje autoputa – rekao je Simović agenciji Beta.

On je dodao da su iz Gradske uprave Čačka stigla rešenja o novoj eksproprijaciji njihovih njiva za takozvana pozajmišta i deponije iz kojih se, prema oceni meštana, nekontrolisano iskopava šoder.

Simović je najavio da će zbog toga podneti prijave nadležnoj inspekciji, jer nisu obezbeđene odgovarajuće dozvole za vađenje šodera iz poljoprivrednog zemljišta.

On je istakao da su upozorili predstavnike i gradskih i republičkih vlasti da je nekontorlisano vadjenje šodera suprotno pravilima Uredbe o ekološkoj mreži i da će to trajno devastirati proljoprivredno zemljište.

Mi tražimo samo poštovanje zakona i Uredbe o ekološkoj mreži i da se zaštiti plodno poljoprivredno zemljište – kazao je Simović.

Prema njegovim saznanjima, od Preljine kod Čačka do Adrana kod Kraljeva za pozajmišta i deponije predviđena je eksproprijacija 30 parcela, ukupne površine od oko 1.000 hektara.

Ne samo što će zemljište koje se pretvori u pozajmišata biti trajno devastirano, nego će posle izgradnje auto-puta i sva poljoprivredna zemlja u okoloni tih pozajmišta takodje biti devastirana i neupotrebljiva za obrađivanje – istakao je on.

Zbog problema sa eksproprijacijom na gradnji autoputa Preljina-Pojate i Preljina-Pakovraće, kao i proširenja aerodroma “Morava“ kod Lađevaca meštani desetak čačanskih i kraljevačkih sela su više puta protestovali.

Trenutno su protesti zamrznuti, jer se posle sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, koji je održan 9. februara, meštani očekuju da se preispita trajno oduzimanje zemlje za pozajmišta i deponije, kao i oduzimanje zemlje za proširenje aerodroma “Morava“, koje prema oceni meštana tog kraja nema ekonomsko opravdanje.

Meštani takodje smatraju da ukoliko se zemlja koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta tretira kao gradjevinsko zemljište, a ne poljoprivredno, onda mora biti plaćena po tržišnoj ceni, koja je nekoliko puta veća od ponuđene.

Izvor: Beta

Prethodni članakNekoliko stotina građana u šetnji za Zorana Đinđića: Srbija se vratila 100 godina unazad
Sledeći članakŠampioni Srbije u petoj brzini: Kadeti Borca demolirali Megu u Beogradu

8 KOMENTARA

  1. Eto koliko vredi reč lokalne vlasti i nadležnih institucija. Građani su sami sebi prepušteni i institucije ne postoje. Sve je u svrsi sns, izbora i veličanju AV. Zemlju vam otimaju, sugrađani, uskoro će i u stanove da vam upadaju. A vi, za minimalac nek se radi, da se namire dažbine i država, potpisi skupljaju, nije budućnost bitna. Jesu li se za to naši stari borili? Za takvu slobodu?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here