Nekoliko stotina građana u šetnji za Zorana Đinđića: Srbija se vratila 100 godina unazad

6
604
Foto: FoNet/AP

Nekoliko stotina građana je šetnjom sećanja od Tašmajdana do Aleje zaslužnih građana na Novom groblju odalo poštu Zoranu Đinđiću, prvom demokratski izabranom premijeru Srbije.

On je ubijen u atentatu pre 19 godina.

Povorku su, noseći bele ruže, predvodili predstavnici Ujedinjene Srbije – predsednik DS Zoran Lutovac, predsednik i potpredsednica SSP Dragan Đilas i Marinika Tepić, predsednik PSG Pavle Grbović, kao i nekadašnja ministarka u Dinđićevoj vladi Gordana Matković.

Građani su poštu odali polaganjem cveća i paljenjem sveća.

Delegacija Demokratske stranke (DS) položila je danas na beogradskom Novom groblju venac i cveće na grob nekadašnjeg premijera Srbije i predsednika te stranke Zorana Đinđića, ubijenog na današnji dan 2003. godine.

Danas obeležavamo godišnjicu ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića i šaljemo snažnu poruku građanima da nismo i nećemo odustati od borbe za dostojanstven život u Srbiji – saopšteno je iz DS.

Ocenili su da se društvo nalazi u „sveopštoj krizi“, da je iscrpljeno lošim upravljanjem pandemijom, uzdrmanom krizom privrede u kojoj „cene rastu, a plate ostaju iste“.

Do Novog groblja, poštovaoci Đinđića stigli su pešice, nakon okupljanja u malom Tašmajdanskom parku, gde je Lutovac rekao da se nastavlja borba za Đinđićeve ideje, kako bi Srbija dobila slobodne institucije. Kolonu su predvodili predstavnici DS koji su nosili po cvet i sveću. Policija je za to vreme regulisala saobraćaj, obezbeđujući pravac kretanja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi Vlade položili su venac na mestu na kom je izvršen atentat na nekadašnjeg premijera.

Nekadašnji premijer Zoran Živković izjavio je da svaka godišnjica atentata na Zorana Đinđića podseća na to gde su građani Srbije mogli da budu da se to nije desilo, a gde su sada.

Da su reforme nakon 5. oktobra koje je on započeo nastavljene, u Srbiji smo mogli da imamo slobodu štampe, nezavisno pravosuđe, poštovanje svih ljudskih i manjinskih prava, a i standard bi bio daleko bolji nego danas – rekao je Živković za list Danas.

Kako je naveo, standard u Srbiji bio bi bar na nivou Slovačke, a praktično za poslednjih 19 godina učinjeno je samo nekoliko koraka napred i to u prvoj godini nakon ubistva Đinđića, i 100 koraka unazad.

Izvor: Beta

Prethodni članakU Milanovcu najveći procenat novozaraženih u Moravičkom okrugu
Sledeći članakBunt nije ugašen: Meštani desetak sela u okolini Čačka i Kraljeva najavljuju nove proteste zbog eksproprijacije

6 KOMENTARA

  1. Jesi li Gorane pročitao da je lepa Marinika obukla neki najmoderniji kaput. Baš za šetnju. A kaže da se teško živi. Ona hvala,Bogu dobro. Uz dobru pozadinu. A odakle pozadina, zna se.

  2. Kako Zorane ne vidiš? Evo ga Lutovac. Hahaha. Ostali sve bivši. Pročitah negde da se Đilas prvi put pojavio u šetnji, zbog izbora. I verujem u to. Tako i ostali.

  3. Zanima me ko je ode član DS? Ova skupina je sve živo razjeb..la. I stranku i državu. I nije ih sramota da se šetaju. Ej za Zorana. Bruka. On se u grobu okreće.

  4. Možda se neko slagao sa tim i nije im načast. Ali gore je ono šro su uradili njegovi naslednici. Pa oni su ubili sve Zoranove ideje. I upropastili zemlju. Prodali Kosovo. Prodali Crnu Goru. Treba da se sete svega i da ne šetaju jer je sve usiljeno. Narod pamti. I nije glup. Zna šta je preživeo.

  5. Džaba pokušavate da baštinite pok.premiijera. Da je živ pola i više vas bi se odrekao. Zbog onoga šta ste uradili sa državom dok ste vladali. A vladali ste 12 godina. Nije malo. A šta ste upropastili je mnogo. Sram vas bilo. To mi radnici znamo. Zato se pokrite ušima ii ćutite.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here