Čačak prestonica kulture Srbije: Ulaganje od 500 miliona dinara, stižu svetski poznata imena, grad će dobiti potpuno novi izgled

9
1417

ČAČAK – U projekat Čačak kulturna prestonica Srbije biće uloženo gotovo pola milijarde dinara, što će rezultirati sa više od 50 kulturnih dešavanja za godinu dana, u okviru kojih će u Čačku gostovati svetski poznata imena iz raznih oblasti umetničkog stvaralaštva. Pojedini delovi Čačka dobiće i potpuno drugačiji ambijentalni izgled, a u trajno nasleđe ostaće novi programski sadržaji koji će biti realizovani od 1. januara do 31. decembra 2023. godine.

Sve ovo je najavljeno prilikom predstavljanja ambicioznog projekta koji je Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa “Prestonica kulture Srbije“ ocenila kao najbolji u konkurenciji 18 lokalnih samouprava.

Čačak je za prestonicu kulture za 2023. godinu proglašen jednoglasno i biće prvi grad u državi kojem je dodeljena ova laskava titula.

Projekat Čačka nosi naziv “Čačanska rodna“ i pod tim motom odvijaće se svi programski sadržaji. Autor slogana je Mirjana Racković iz Umetničke galerije “Nadežda Petrović“.

Umetnički rukovodilac projekta Branko Ćalović, direktor Galerije “Nadežda Petrović“ rekao je da će se programi odvijati u četiri segmenta koje, kako je istakao, definišu kulturni identitet grada. To su teme “Na slobodi“, “Na raskršću“, Na Moravi“ i “Na kaldrmi“. Biće programski realizovane tokom četiri godišnja doba 2023. godine.

Tema “Na slobodi“ obrađuje slobodarski duh naših građana i slobodu umetničkog izraza. Vezan je naravno i za kompaniju “Sloboda“, koja je kao industrijski gigant uticala na razvoj našeg grada. Druga podtema “Na raskršću“ – Čačak kao raskrsnica puteva nekada i sada, metaforično raskrsnica istorije, duhovnog i profanog, a danas i raskrsnica koridora. Tema “Na Moravi“ biće letnja tema i govori o značaju te reke za život i plodnost upravo ovom rodnom tlu. To će biti program koji će predstavljati izmeštanje programskih aktivnosti u javni prostor pored Morave. Jesenji segment “Na kaldrmi“ objedinjuje elemente urbane kulture i kulturne baštine, kuturu i zabavu u Čačku nekad i sad. Sve teme sublimišu kulturni profil Čačka – precizirao je Ćalović.

Pored ova četiri podsegmenta formiran je još jedan “Na sceni“.

To su tri izdvojena događaja koja će predstavljati svečanost otvaranja, režirani scenski događaj na kome se predstaviti koncepcija čitavog projekta. Imaćemo i letnji događaj. To će biti multimedijalni koncert, i završni događaj, program zatvaranja, na kome predstavljamo sinergiju svih aktera koji su učestvovali na ovom projektu. Taj događaj zamišljen je kao veliki parti na kojem će učesvovati neka od svetskih zvezda, a plan je da se održi na Dan grada 18. decembra – istakao je programski rukovodilac projekta.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je da je reč o pionirskom poduhvatu.

Na nama je da već od danas intenzivno radimo da u narednih 14 meseci uradimo sve infrastrukturne i ostale datove da bi od 1. januara do 31. decembra 2023. čitava godina bila u znaku umetnosti, kulturnih dešavanja, uz učešće velikih imena ne samo iz Srbije, već i iz regiona, pa i Evrope i sveta – naveo je on.

Prema njegovim rečima, Čačane očekuju izvanredni sadržaji.

Spojićemo tradiciju, sadašnjost i budućnost, ali ćemo ostaviti i trajno nasleđe u programima koji treba da zažive od 2023. godine. Tu će biti i stalna postavka Velikog rata u Vilerovoj ili Hadžića kući u Ulici gospodara Jovana. Biće tu i Muzej košarke na lokaciji starog sokolskog doma kada bude bude izgrađena fiskulturna sale za ekonomsku školu i kontaktne i druge sportove. Nećemo stati ni sa parternim uređenjima javnog prostora, pre svega mislim na amfiteatar u dvorištu Međuopštinskog arhiva i Narodnog muzeja, kao i na plato ispred zgrade Umetničke galerije “Nadežda Petrović“. Vlada republike Srbije opredelila je 300 miliona dinara, a Grad Čačak 100 miliona dinara iz svog budžeta – naglasio je Todorović.

On je najavio i da će drugi subjekti i nevladine organizacije, fondovi, pa i UNESKO, učeestvovatii u finansiranju pojedinih programa i aktivnosti. Rekao je i da će manifestacije kao što su DUK, Animanima, Etnofest i Karusel od 2023. godine dobiti potpuno novu dimenziju.

Pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Miroslav Petković istakao je da je projektni tim bio podeljen na tri celine: programski, tehnički i finansijaski i da je danonoćno radio kako bi bio napravljen kvalitetan projekat.

Kroz četiri slogana, četiri godišnja doba predvideli smo više od 50 programa. To se nikada nije dešavalo u ovoj zemlji, a kamoli u našem gradu. Verujte, to će biti svetska imena, svetski umetnici, događaji koji do sada nisu viđeni što se tiče i prostora, i sadržaja, kao i umetnika koji će gostovati u našem gradu 2023. godine. Cilj nam je da visoko postavimo lestvicu da svakom drugom gradu bude teško da nas dostigne i prestigne – naveo je Petković.

On je naglasao i da će Čačak izgledati potpuno drugačije od 2023. godine.

Od našeg šetališta ispred zgrade Gradske uprave i čitavog kvarta od čačanske crkve do Sokolane biće prostor koji će poželeti da obiđe svako od naših sugrađana, ali i ljudi koji dođu kao gosti dođu u Čačak. Dovoljno je reći da će u 2023. godini u čačansku kulturu biti uloženo pola milijarde dinara. To se nikada do sada nije dogodilo i još jednom želiom da čestitam svim ljudima koji su učestvovali u izradi projekta, ali pravi posao tek nas očekuje – rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Izvor: Morava info

Prethodni članakAleksa Novaković pred Mornar: Potrebno je vreme da se potpuno uigramo
Sledeći članakIspovest majke nasilnika iz Zablaća: Želim da ga pogledam u oči i pitam ga da li se kaje

9 KOMENTARA

  1. Ježim se zluradih i pakosnih komertara na ovako lepu vest. Ima pakosnih ljudi, šta da se radi. Moja podrška za uspeh ovog divnog projekta.

  2. Niste sposobni za 3 godine da postavite spomenik Stracimiru na trgu a kamoli da ovo odradite. Sad ce skoro 2 godine kako je završen konkurs. Bruka.

  3. Dobro su se setili da u Srbiji postoji još neki grad, ne mora sve da se dešava i ulaže u Beograd i Novi Sad. Ako bude biće super, da srede grad ali isto tako su obećavali zatvoreni bazen, rekonstrukciju borčeve hale, zapadnu tribinu na stadionu, bioskop, novu bolnicu, novo porodilište…..Ne verujem ja baš puno ovim našim a još manje Beograđanima. Kad trebaju da se daju pare van Beograda onda nikad nema. Koliko godina stoje urađeni projekti za zatvoreni bazen, borčevu halu i za ulicu dr Dragiše Mišović ali ministarstvo za sport, košarkaški savez Srbije i putevi sSrbije nikad nemaju pare kada treba da se pravi u Čačku. Uskoro će izbori tako da ovi obećavaju kule i gradove, daleko je 2023, opet kazem daj Boze da ovo bude ovako kako su najavili.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here