Čačak među gradovima u kojima je tokom tri poslednje nedelje najviše firmi otišlo u blokadu

0
4201
Foto: Fejsbuk (Fotografije Čačka)

ČAČAK – Od početka pandemije (9. marta) do petka, 27. marta, u Srbiji su blokirani računi 940 kompanija, pri čemu njih 279 prvi put od osnivanja. U blokadu je tokom ovog meseca išlo i po 150 firmi dnevno.

Među kompanijama koje su 27. marta ušle u blokadu, a kojih je bilo ukupno 44, najviše blokiranih preduzeća bavi se trgovinom na malo, pretežno hranom, pićima, duvanom (18), zatim su tu restorani i drugi ugostiteljski objekti (3) i firme za drumski prevoz tereta (3).

Najviše preduzeća bilo je iz Preševa, a zatim iz Čačka, Zrenjanina, Bačke Palanke i Pančeva.

Veliku većinu činili su preduzetnici, čak 80 odsto, dok je 18 odsto u formi društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.), a 2 procenta bile su zadruge.

Najveći iznos pojedinačne blokade 27. marta je bio 2.444.521 dinara.

Ekonomista Goran Nikolić kaže za “Blic Biznis” da je ovakva statistika svakako značajnim delom posledica pandemije i da je ključno shvatiti da je ovo tek prvi udar virusa.

Pomoć koju je najavila država sigurno će koristiti većini preduzeća, jer je dosta njih u ovom trenutku nelikvidno, ali ne i nesolventno. Zato će im ova podrška značiti. Ono što mene više brine, i što je najopasnije, je kako će privreda nastaviti nakon prvog talasa krize, jer će sve do otkrića vakcine korona virus predstavljati pretnju – ocenio je Nikolić.

On kaže da nije preterani optimista kada je reč o bliskoj ekonomskoj budućnosti, jer će globalni pad tražnje sigurno uticati i na naše izvozno orijentisane kompanije u narednom periodu, pa očekuje da će se nastaviti trend rasta broja blokiranih računa. Ipak, velike količine novca koje upumpavaju neke zapadne zemlje, a sa čijim kompanijama srpske firme dosta sarađuju, mogle bi da poprave situaciju.

Ako ostanu na snazi, a verovatno će morati još neko vreme, mere socijalnog distanciranja, svakako će trpeti restorani, tržni centri, neće biti klasične kupovine i prodaje kao ranije – zaključuje Nikolić.

Izvor: Blic biznis

Prethodni članakU Gornjem Milanovcu zastave na pola koplja
Sledeći članakMraz pričinio manju štetu na zasadima kajsije, sporadična oštećenja na trešnji

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here