Mraz pričinio manju štetu na zasadima kajsije, sporadična oštećenja na trešnji

0
359

ČAČAK – Snežne padavine su dobrodošle jer su izostale u zimskim mesecima zbog čega je zemlja ostala suva, dok mrazevi nisu poželjni pošto je vegetacija uveliko krenula, izjavio je direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Milan Lukić.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Lukić objašnjava da će sneg doprineti tome da zemlja prikupi dovoljno vlage što će značajno unaprediti razvoj svih vrsta voćaka tokom perioda vegetacije.

Međutim, vegetacija je krenula i neke vrste voća već su cvetale, prvenstveno je to kajsija. U zavisnosti od sorte i lokacije kajsija je ili u punom cvetu ili u nekom poodmakloj fazi cvetanja. Proteklih dana bilo je jutarnjih mrazeva, a pre sedam dana temperatura se spustila i do minus tri stepena – rekao je Lukić agenciji MNA.

On je istakao da su prema prvim informacijama u čačanskom kraju oštećeni cvetovi kajsije i to u gornjim delovima Miokovaca gde je najviše i skoncentrisana proizvodnja ove voćke.

U ovom trenutku teško je govoriti koji je to procenat i kakve će biti posledice po rod kajsije ove godine. I kod tih zasada gde su zabeležena oštećenja cvetnih pupoljaka nisu u potpunosti uništeni tako da je svakako još uvek rano govoriti o nekoj proceni štete – rekao je Lukić.

Prema njegovim rečima, manja oštećenja su zabeležena i na zasadima breskve, ali se ona u ovom kraju ne gaji na velikim površinama.

Sporadično ima oštećenja na cvetovima trešnje, ali imajući u vidu na koji način ona donosi plod to svakako za sada možemo smatrati potpuno zanemarljivim oštećenjima, dok kod drugih vrsta voćaka šljiva, jabuka, kruška, dakle ono što je i kod nas i na području Srbije najznačajnije možemo praktično reći da u ovom momentu nemamo oštećenja – naglasio je Lukić.

Milan Lukić; foto: MNA/Miloš Lukić

Lukić objašnjava i da je sneg usporio cvetanje voća bar za tri, četiri dana.

Svaki dan kašnjenja cvetanja smanjuje mogućnost izmrzavanja cvetova, čak i ako dođe do pojave niskih temperatura – izjavio je on.

Voćarima savetuje da iskoriste mogućnosti, da koliko je to moguće pale odgovarajući sporogoreći materijal slamu, sašu ili nešto drugo i na taj način vrše zadimljavanje svojih voćnjaka.

Na taj način mogu značajno doprineti zaštiti od pojave niskih temperatura ukoliko ih bude, naravno sve u skladu sa preporukama nadležnog Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprava za zaštitu bilja gde mogu dobiti dozvolu za izvođenje tih operacija u vreme ograničenog kretanja – zaključio je Lukić.

Izvor: MNA

Prethodni članakČačak među gradovima u kojima je tokom tri poslednje nedelje najviše firmi otišlo u blokadu
Sledeći članakBrnabić: Na molbu Vučića Vlada povlači odluku o informisanju tokom vanrednog stanja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here