Čačak treći u Srbiji po broju pritužbi koje stižu zbog neravnopravnog tretmana žena prilikom zapošljavanja

0
253
Foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – Jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju žene, naročito starije od 45 godina, jeste zapošljavanje, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, dodajući da je diskriminacija prisutna i tokom njihovog radnog odnosa.

Prema njenim rečima, region u koji spadaju Čačak i okolina, je treći po broju pritužbi koje stižu na adresu poverenice, ali dodaje da to nije veliki broj i da ne odražava realno stanje, jer je poznato da je taj problem na tržištu rada mnogo veći.

Janković je novinarima pre početka skupa “Unapređenje ravnopravnosti u oblasti rada i zapošljavanja”, koji je organizovalo udruženje “Laris”, rekla da žene teško dobijaju prvo zaposlenje, a kao jedan od razloga se navodi odlazak na porodiljsko odsustvo.

Oko 30 odsto svih pritužbi koje stižu su upravo u vezi sa tržištem rada i žene najčešće podnose pritužbu zbog nejednakog tretmana, često zbog premeštanja na niže plaćena radna mesta nakon povratka sa porodiljskog odsustva, ali zbog nemogućnosti napredovanja – naglasila je Janković.

Smatra da bi država trebalo da ojača inspekcijske službe, ali i da imamo adekvatne sudske presude koje će poslati snažnu poruku da je takvo ponašanje nedozvoljeno.

Janković je rekla da kod građana postoji strah u vezi prijavljivanja diskriminacije, dodajući da bi se po tom pitanju trebalo više raditi.

Ne možemo da očekujemo revoluciju i da ćemo da rešimo sve posle tribine i uvek kažem da kada donesete zakon ne možete da rešite sve probleme. Ali ako ne govorimo o tome, onda ćemo se još više negde bojati da prijavimo, neće se o tome govoriti i ljudi će početi da govore šta mi vredi da prijavim, vidiš da o tome niko ništa i ne govori. Treba ovakvih tribina da bude posebno van Beograda – izjavila je ona.

Predsednica Upravnog odbora udruženja “Žene na prekretnici” Miroslava Perišić, istakla je da je fokus u ovom trenutku na ženema starijim od 45 godina jer su one najugoženije na tržištu rada.

Ženama pomažemo kroz pružanje znanja, veština, informacija, kroz radionice. U svakom od četiri gradova u kojima je se projekat realizuje organizovaće se dve grupe od po osam radionica, gde će žene čuti i učiti o digitalnom marketingu, preduzetništvu, o tome gde mogu naći sredstva se vastiti posao. Žene koje prođu radionice imaće mogućnost, i taj projekat predviđa, da dobiju neku podršku i finansijsku i mentorsko u pokretanju svog vlastitog posla – rekla je Perišić.

U Čačku od ukupno 3.493 žena koliko ih se trenutno nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, 705 pripada katergoriji teže zapošljivih, odnosno starijih od 45 godina.

Na prošlonedeljnoj sednici Skupštine grada usvojili smo akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu i žene koje se nalaze u ovoj kategoriji pripadaju prioritetnoj grupi kada je u pitanju plasiranje mera aktivne politike zapošljavanja, tako da je to povećan broj bodova prilikom bodovanja kad apliciraju za bilo koju meru aktivne politike zapošljavanja – objasnila je pomoćnica gradonačelnika Čačka Mirjana Đoković.

Prema njenim rečima, za žene starije od 45 godina Grad je opredelio 47 miliona dinara kroz plaćanje usluge za personalne asistente kojih ima 20.

Svi radno angažovani su žene upravo iz ove kategorije, imamo 55 pratilaca kada je u pitanju nega dece koja su ometenena u razvoju, a imamo i 22 gerontodomaćice. Kao što vidite ukupni obuhvat lica iz ove kategorije jeste negde oko 100 radno angažovanih žena – zaključila je Đoković.

Izvor: MNA

Prethodni članakPripadnici SBPOK savladali kriminalca u dramatičnoj akciji u Konjevićima
Sledeći članakPrivredni sud u Čačku dobio novog sudiju

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here