Čačanin Nenad Teofilović dobitnik nagrade “Stevan Sremac“ za roman “Fraktura

0
597
Nenad Teofiilović

ČAČAK – U konkurenciji pet romana koji su se našli u užem izboru za ovogodišnju nagradu “Stevan Sremac“, žiri je odlučio da nagrada za najbolju proznu knjigu u 2020. godini pripadne autoru iz Čačka Nenadu Teofiloviću za roman “Fraktura“.

Za nagradu “Stevan Sremac“ za 2021. godinu prispelo je 69 proznih knjiga, a romani “Sloboda govora“ Vladana Matejevića, “Epizodisti i junaci“ Vladislave Vojnović, “Zamalek“ Dejana Tijaga Stankovića, “Fraktura“ Nenada Teofilovića i “Kontraendorfin“ Svetislava Basare, našli su se u užem izboru.

Žirije je, kako kažu, odlučivao na kraju između dela “Epizodisti i junaci“ i “Fraktura“, a većina glasova pripala je knjizi pisca iz Čačka koju je objavila “Dereta“.

Uspostavljajući dijalog sa “Zapisima iz podzemlja“ F. M. Dostojevskog, Nenad Teofilović u romanu “Fraktura“ preispituje egzistencijalni položaj savremenog čoveka, mogućnosti i preduslove njegove slobode, markirajući epohalne promene modernog sveta koje su čoveka pretvorile u objekat – stoji u obrazloženju žirija.

Jedno od najpoznatijih dosadašnjih dela ovog autora jeste roman Klopka koji je objavljen 2002. godine, a po kome je snimljen istoimeni domaći film.

Nenadu Teofiloviću će nagrada u vidu plakete i novčanog iznosa biti uručena tokom trajanja manifestacije “Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

Izvor: Južne vesti

Prethodni članakOvo su nove skale za oporezivanje vozila prilikom registracije, evo ko je dobio najveći popust
Sledeći članakVeliki broj prijema na kovid odeljenje, sedmoro pacijenata na respiratoru

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here