Čačanska delegacija na Sajmu privrede u Angoli

0
1318

ČAČAK – Na 38. Sajmu privrede FILDA održanom u Luandi, glavnom gradu Angole, u periodu od 18. do 22. jula, učestvovalo je devet firmi iz Srbije od kojih su dve iz Čačka – kompanija “Euromashine“, koju je predstavljao vlasnik Nenad Ćurčić i kompanija “BIN metal“, koju je predstavljao Ivan Čvrkić, vlasnik i ujedno predsednik Čačanskog poslovnog udruženja “Unija 2000“.

Utisci sa sajma su sjajni. Učestvovale su kompanije iz čak 96 različitih zemalja. S obzirom na to da Angola uvozi 72 odsto robe i da je u poslednjih 10 godina dupliran broj stanovnika, postoji ogroman potencijal za poslovnu saradnju u budućnosti – rekao je Čvrkić.

Sve domaće firme su nastupile u okviru Angolsko-srpske privredne komore. Miloš Papić, član Gradskog veća koji je predstavljao čačansku delegaciju, izrazio je zahvalnost predstavnicima pomenute komore, prof. dr Dušanu Kondiću i Dejanu Živanoviću, takođe Čačaninu, na svemu što komora radi za Čačak i čačanske kompanije.

Poseta Angoli predstavlja nastavak razgovora o saradnji započetih u aprilu ove godine kada je ambasador Angole, Nj.E. g. Alsino doš Prazereš Izato Fransisko posetio Čačak sa svojim saradnicima. Pored učešća na Sajmu FILDA, imali smo brojne sastanke sa privrednicima i zvaničnicima kako u Luandi, tako i u Melanžu, gde nas je primio guverner istoimene provincije. Bilo je reči i o bratimljenju Melanža i Čačka, koje bi bilo zasnovano na zajedničkim interesima i obostranoj koristi na poljima obrazovanja, transfera znanja, poljoprivredi, sportu, itd. Angolska strana je veoma zainteresovana za naš Institut za voćarstvo i naše fakultete, a kao košarkaškoj naciji, Čačak im je privlačan i kao grad košarke. Mislim da smo kao grad u pravo vreme reagovali, sledeći državnu politiku otvaranja prema afričkim zemljama i saradnje sa njima. U Angoli smo naišli na izuzetan prijem i verujem da ćemo u narednom periodu, u saradnji sa našim privrednicima, umeti da iskoristimo šanse koje nam se pružaju – rekao je Papić.

Prof. dr Dušan Kondić, potpredsednik Angolsko-Srpske privredne komore (CCIAS) ocenio je prvu organizovanu posetu srpskih kompanija Internacionalnom Sajmu FILDA veoma uspešnom. Privredna komora Angola-Srbija kao organizator ove posete izražava zadovoljstvo što je dolazak srpskih kompanija izazvao veliku pažnju u javnosti i medijima u Angoli.

Bili smo posebno pozdravljeni od Njegove Ekselencije Predsednika Angole gospodina Joao Lorenca, koji je posetio naš štand uz prisustvo mnogih Ministara i najviših političkih lidera Angole. Uz dobrodošlicu iskazali su spremnost da pruže veliku podršku našim kompanijama u razvoju saradnje sa Angolskim firmama sa ciljem da se podigne ekonomska razmena na viši nivo a na zadovoljstvo naroda Angole i Srbije. Ističemo posetu i saradnju našeg ambasadora gospodina Miloša Perišića kao veoma važnu i konstruktivnu. Privredna komora Angola-Srbija obezbedila je kompletnu logistiku i razgovore sa Angolskim partnerima na najvišem nivou tako da je sada pred nama razvoj konkretnih projekata – naveo je Kondić.

Izvor: Morava info

Prethodni članakGrujičić: Zdravstveni radnici koriste previše odmora
Sledeći članakČačanin u redovima lučanske Mladosti ide u Čempionšip

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here