Čačanska “Sloboda“ proizvodi opremu za “dron-ubicu“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

3
725

ČAČAK – Srpska vazduhoplovna industrija polako postaje dominantno fokusirana na razvoj i proizvodnju dronova budući da sada možemo nabrojati više aktivnih projekata besposadnih letelica nego onih sa posadom.

U prilog ovoj tvrdnji ide i izjava koju je ekskluzivno za Tango Six dao v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović. On je na vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju našem portalu potvrdio da je srpska namenska industrija jedan od ključnih dobavljača kompanije Adasi za njihov „killer-drone“ RW-24, koji je bio jedan od istaknutijih eksponata na štandu novoosnovanog konglomerata koji je ujedinio najinovativnije kompanije namenske industrije Ujedinjenih Arapskih Emirate, kompanije „Edge“.

Kako je Miloradović objasnio, Srbija u projektu RW-24 učestvuje u „zajedničkom razvoju“, što se najverovatnije odnosi na inženjerski deo posla ili opitovanje u aero-tunelima (UAE nema aero-tunel) i konkretnije sa kompanijama „Teleoptik“ iz Zemuna i „Slobodom“ iz Čačka koje proizvode elektro-optički sistem i najverovatnije bojevu glavu za letelicu.

Proizvođač, kompanija „Adasi“ RW-24 opisuje kao rešenje koje obezbeđuje autonomnu sposobnost dejstva protiv raznih tipova zemaljskih ciljeva. Navigacioni i posledično sistem upravljanja letom bazira se na GNSS-u (GPS, GLONASS i drugi). Naglašava se, što je verovatno srpski udeo u ovom delu priče, da se preciznost oružja može povećati sistemom koji su sebi sadrži glavu za optičko samonavođenje. Deklarisani domet je 100 kilometara, autonomija leta je 2 sata, brzina krstarenja je veća od 130 km/č, proizvođač tvrdi da se letelica može lansirati za manje od 20 minuta sa masom na lansiranju od 45 kilograma.

Miloradović je naglasio da se saradnja sa Emiratima uspešno odvija u vojno-obraznovnom segmentu, da Srbija već više godina školuje njihove kadrove i da je osim projekta RW-24 „u toku još nekoliko projekata naoružanja za bespilotne letelice“.

Izvor: Tango six

Prethodni članakJovo Bakić osniva stranku levice, najverovatnije izlazi na izbore
Sledeći članakRadojević: Treba li radnici FRA da ostanu bez posla da bi se neki “dasa“ namirio?

3 KOMENTARA

  1. To uopsye nije pohvalno bolje Sloboda da proizvodi tehnologiju kako unaprediti privredu a ne da neko nekoga ubija .To ima kontra efekat.Pa imali smo ga 1999 god.Svu vojnu industriju treba zatvoriti a narodu vratiti oruzje da brane svoje porodice od lopova.Ja svoje dete nikada ne bih poslao u firmu da rafi koja ce bilo cim da doprinese da necija majka place sto joj je neko dete ubio.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here