Čačanske balerine studija “Adagio AS“ osvojile Gran pri na Dečjem baletskom festivalu u Beogradu (FOTO)

0
209

ČAČAK – U subotu, 18. novembra, u Dečjem kulturnom centru u Beogradu, održan je šesti po redu “Dečji baletski festival”, u organizaciji Baletskog centra “Ana Pflug” iz Beograda. U okviru tri različita koncerta koja su održana na festivalu prikazalo se skoro 500 igrača iz 23 studija iz cele Srbije. Učešće su uzeli mladi umetnici i umetnice iz Beograda, Niša, Novog Sada, Obrenovca, Čačka, Šapca, Kragujevca i Lajkovca. Festival je učesnicima pružio priliku da prikažu svoja baletska i plesna znanja, da se umetnički izraze kroz pokret, da se kroz ovaj susret stvaraju novi kontakti i ideje koje će osnažiti ovu zajednicu i uticati na formiranje kulturnih obrazaca kod mladih.

Za sveukupni najbolji program celog festival dodeljen je Grand Prix festivala, koji je ove godine otišao u ruke čačanskog baletskog studija ”Adagio AS” na osnovu osam koreografija koje je pripremila nastavnica Snežana Aćimović:

,,Swanilda and her Friends” – klasičan balet, formacija (15 igrača)
,,Sećanja” – savremena igra, formacija (17 igrača)
,,Paukovi” – savremena igra, formacija (27 igrača)
,,Ogledalo” – savremena igra (16 igrača)
,,Svi bi da vladaju” – savremena igra (15 igrača)
,,Kavez“ (25 igrača)
,,Voila“ – solo
,,Suitcase“ – solo

Uz glavnu nagradu Grand Prix festivala, studiju “Adagio AS“ su dodeljene i sledeće nagrade:

• Dve specijalne nagrade studiju za IZUZETAN SCENSKI IZRAZ SAVREMENA IGRA za stariji i školski uzrast.
• Dve specijalne nagrade nastavnici baleta Snežani Aćimović za IZUZETAN KOREOGRAFSKI RAD SAVREMENA IGRA za srednjoškolski i stariji školski uzrast
• Specijalna nagrada solistkinji Leni Aćimović za IZUZETAN SCENSKI IZRAZ SAVREMENA IGRA u koreografiji ,,Voila“.

Kvalitet i ozbiljnost organizacije ovog festivala se mogao prepoznati stručnim i kvalitetnim vođenjem festivala od strane moderatora, a iznad svega stručnim žirijem u četvoročlanom sastavu koga ćemo ovom prilikom malo bliže predstaviti:

1. Konstantin Tešea, prvak baleta u Narodnom pozorištu u Beogradu, prvak baleta u HNK, solista u operi u Bukureštu,

2. Snežana Zablaćanski, igrač Pozorišta na Terazijama, koreograf mnogobrojnih zabavno-muzičkih programa u Srbiji, dobitnica zlatne značke za doprinos kulturnom stvaralaštvu Srbije, od 2010. do 2019. je bila i šef baleta Pozorišta na Terazijama.

3. Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog Pozorišta u Nišu, dramaturg i režiser.

4. Petar Đorčevski, prvi solista baleta u Ljubljani, igrao u Baletskom ansamblu u Nemačkoj, bio angažovan u Bečkoj državnoj operi, a od 2018. do 2020. je bio umetnički direktor ljubljanskog baleta.

Osvojeni Grand prix festivala kao i ostale nagrade koje su nam pripale mnogo više dobijaju na značaju jer su dodeljene od ovako kompetentnog i iskustvom bogatog žirija. Žiri nije štedeo reči hvale za naš studio, a izdvojili bi i poziv da napravimo koncert našeg studija u Narodnom pozorištu u Nišu. Ulogu moderatora festivala obavila je Drina Pešić, koja je član baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, TV autor, urednik i voditelj na televiziji Studio B. Sa njene strane smo takođe dobili ogromne pohvale za koreografije, uvežbanost, tehniku i naravno izuzetnu izražajnost koja već godinama kupuje publiku – rekla je nastavnica baleta Snežana Aćimović.

Osim mnogobrojnih nagrada, balerine su u okviru ovog festivala imale radionicu savremenog baleta na kome su dobile sertifikat za: MASSTER CLASS IZ SAVREMENE IGRE Petar Đorčevski, ballet master.

Baletski studio „Adađo AS“ se i ovaj put zahvaljuje Gradu Čačku na pomoći u vidu prevoza dece na festival.

Iz baletskog studija “Adagio AS“ obaveštavaju javnost da sa pripremnim grupama, koje čine deca od 6 do 11 godina, nakon dvadesetogodišnjeg rada u čačanskom Domu kulture, Snežana Aćimović sada radi zajedno sa svojom koleginicom Teodorom Bulatović u sali „Star Dens“ studija gde se konstantno obavlja i prijem novih članova.

Izvor: Adagio AS

Prethodni članakNa listi Narodne stranke 10 kandidata za poslanike iz Čačka, dvoje među prvih 20
Sledeći članakU gornjomilanovačkom naselju Ivice otvoreno dečje igralište, najveće u gradu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here