Cena maline ove godine ide i do 850 dinara za kilogram!

35
5866

Akontna cena maline ove godine mogla bi da dostigne i 850 dinara za kilogram! Predviđanja su da će se otkup kretati između 600 i više od 800 dinara, ali je izvesno i da će prinosi biti manji nego lane. Stručnjaci kažu da na to utiču, između ostalog, lošija primena agrotehničkih mera, stare i neadekvatne sadnice i prošlogodišnja suša.

Tokom branja 2021. godine desila se velika suša i slabo je bilo izrastanja novih izdanaka, objašnjava Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije. Kod maline se svake godine sprema sadni materijal za sledeću.

Kod nas se skoro 80 odsto malinjaka ne navodnjava. Ko ima te sisteme dobro je prošao, ali je tokom decembra bilo dosta mokrog snega, pa su uništene mlade sadnice. Uz ovu sušu, imamo veliki dug i nedostatak na našem i inostranom tržištu. Oko 20.000 do 40.000 tona nedostaje Evropi i svetu, što nije mogla prethodnih godina da povuče. Prosečan rod nekad je bio 86.000 tona maline, poslednje tri-četiri godine, oko 35.000 do 45.000 tona – kaže Radović za “Novosti“.

Kako objašnjava Radović, u Srbiji se malina, realno, gaji na nekih 13.000 do 14.000 hektara. Ima onih koji su livade i pašnjake upisali kao malinu, zbog raznih subvencija, pa se tako u našoj zemlji, zvanično vodi da je 25.000 hektara pod ovim bobičastim voćem. To, tvrdi Radović, nije tačno.

Veliki problem je i sadni materijal. Samo 10 odsto malinjaka u Srbiji je urađeno sa zdravim sadnim materijalom, sve ostalo je uzimanje od samih malina, komšija, rođaka… Kada je dobar materijal, rod može da bude i 200 do 300 kilograma po aru. Prošlogodišnji prosek, na starim i lošim sadnicama je bio od 35 do 40 kilograma po aru. Kada se pogleda prinos, sadnice nisu toliko skupe, ali ih nema dovoljno, kada bi svi hteli da ih zamene. To se najviše odnosi na vilamet, koji dominira u našoj zemlji – navodi on.

Na cenu će uticati primena hemije i repromaterijal. Prošle godine to je bilo jeftinije od đubriva. Sada je sve poskupelo. Zbog toga, iz ove asocijacije, preporučuju malinarima da prvo urade analizu zemljišta i vide da li nešto i šta treba. Tako neće bacati novac.

Bilo bi dobro da se uradi analiza i da se poslušaju struka i nauka. Samo tako može da se zna šta je bitno. Uz dobar sadni materijal mogu da se očekuju odlični prinosi. Prošle godine vilamet se akontno plaćao od 400 do 420 dinara za kilogram. Ima i malina čija je otkupna cena bila i više od 1.000 dinara, koje plod daju do prvog snega – ističe Dobrivoje Radović.

Oglasi po društvenim mrežama već su puni onih u kojima se traže berači malina. Iako će do berbe proći još najmanje šest meseci, do radnika je teško doći.

Kako nam je Radović kazao, mogi biraju da idu u građevinu i da tamo rade, nego što žele da rade ove sezonske poslove. Prošle godine je dnevnica bila od 2.500 do 4.000 dinara, uključuje tri obroka i smeštaj.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni članakBrzi testovi češće “lažu“ u slučaju stelt omikrona, da li se očekuje novi talas
Sledeći članakBrnabić: Svi građani u procesu eksproprijacije biće adekvatno obeštećeni

35 KOMENTARA

 1. Posadite malinu pa uzmite pare niko niko nebrani. A ako nerodi kako treba biće cena i 100 eu kg . A ako rodi puni doprinos biće neće je niko !

 2. Upravo o tome se radi. Proizvođači ni malo ili retko ko ulaže u proizvodnju kolko sam razumeo Dobrivoja Radovića. Pa da kupe prvoklasne sadnice, opremu za zaštitu od vremenskih neprilika, za navodnjavanje itd. A ne samo da kukaju, štrajkuju. Uvek niska cena. Ee sad da vidimo šta će uraditi. Ili će se opremiti za proizvodnju ili kupiti samo stanove, automobile.

   • Druže ja sam iz Surdulice članovi smo Asocijacije..
    Zar je bitno sta je završio.. a za tvoju iformaciju covek je falkuteski obrazovan.eto toliko da znas..

   • Ima i te kako obrazovanih ljudi koji rade dodatno i ne stide se posla ko neki što sede u stanovima od 35 kvadrata koje su dobili od države maltene jedni drugima na glavu i kolac nisu zašiljil u životu..!!! Niko ti ne brani da radiš dodatno – PROBAJ …!!! Umesto da računate nečiju zaradu,probajte pa vidite kako je..!!! Ima u ovoj državi mnogo nepismenijih od onih što obrađuju zemlju …!!!! To su pre svega pošteni a onda i pismeni ljudi, jer potrebna je određena vrsta znanja da biste imali prinos…!!!

    • Niste dobro shvatili, niko normalan ne potcenjuje nečiji rad niti obrazovanje. Svaka čast malinarima, meďu kojima sam i ja. Mnogo dece je odškolovano zahvaljujući malinama. Ali bas zbog te dece pitam da li je normalno da se daje ovoliki prostor patoloskim lazovima kojima nije dosta sto su kupili diplome već se time i hvale. Pa ovaj je prevario svakoga sa kim je radio

     • Strašno…Srpska posla…
      Ti imaš i radis Maline…ili imas i radis na daljinski..zašto se krijes zašto….niko nevoli ni sebe a da voli drugog…Strašno Strašno Srpska posla…
      Ja sam druge vere i to drugačije posmatram…a tii ti nemamas pojma sta pišeš…tuga

 3. Neka košta i hiljadu dinara, ako tu cenu diktira svetsko tržište. Ali nemojte posle da kukate ako isto to tržište odreaguje pa neke godine cena opet padne na euro. Nemojte onda tražiti pomoc od države. Isto je i sa mrazom, gradom i sušom. Imate dobru zaradu, prvo je uložite u kupovinu protivgradnih mreža, sistema za zalivanje, pa tek onda za stanove u Beogradu.

  • Kamo lepe srece da imamo mi te stanove po Beogradu. PRIJATELJU MOJ PRIRODA JE ČUDO. Malina ne uspeva u svakom zemljištu, a da bi se podiglo 50 ari maline tako kako ti misli treba 65000evra, a mi taj novac nemamo. Radimo u tim malinama od marta do avgusta,troškovi proizvodnje maline bili su 117din po kilogramu pre poskupljenja đubriva i hemije, plus dnevnice berača koje su išle do 4000din,plus smeštaj, plus tri obroka, kafe, sokovi, slatko. Na 50 ar malina treba najmanje sedam radnika i svi ukućani da beru. A gde je seča maline, vezivanje, okopavanke, dva puta zalaganje zaperaka, tarupiranje, prskanje, povezivanje. Prosta računica.. Saber pa vidi imamo li mi te stanove. A ako hoćeš da nabrajam pošto je i mehanizaciju… Imala bih roman da pišem. Srdačan pozdrav.

  • o kakvoj vi zaradi pricate , nema tu zarade to je puko prezivljavanje,pisu svakojakve gluposti,ja za 25god. ne videh tu zaradu, samo muku, al veliku, to je prava istina,zato ne pricajte gluposti.

 4. Koliko se secam, do pre par godina su protestvovali i blokirali puteve svog niske cene maline i tražili od države pomoc. Da li sada mi obični gradjani, koji isto radimo u svojim firmama od jutra do mraka, izadjemo na ulicu i tražimo od države da nam pomogne da kupimo tu preskupu malinu?

 5. na području Guče,Ivanjice,Arilja,Požege i Kosjerića ima oko 460 hladnjača.To mi je rečeno u Arilju pre tri godine.
  Umrežene u jedan sistem to bi bila najveća multinacionalna kompanija na jugoistoku Evrope.
  Što se tiće cene.Zaslužili su,jer je to predeo Srbije gde se radi od jutra do sutra.
  I mlado i staro i malo bez obzira na pol.Oko maline ima posla i te kako.
  Kako sam često poslom u tim predelima sa poslodavcima sa strane.
  Posmatraju iz kola i sa puno poštovanja govore i hvale predan rad,organizaciu,red.čistoću i kad se varte u svoju zemlju.
  sa divljnjem prićaju o vrednim ljudima koje su videli iz kola.
  Primer su svima u Evropi.

 6. Valjda će proizvođači jednom biti zadovoljni. Pa će uložiti u proizvodnju, kupitii sistem za navodnjavanje i neće više kukumakati. Te suša, te sneg i to vlažan. Pa kakav će biti? Preteruju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here