Cena mleka raste na 129 dinara, marža se smanjuje, a izvoz ograničen

6
337

Vlada Srbije će na današnjoj sednici usvojiti izmenu Uredbe o najvišoj ceni životnih namirnica, kojom će biti propisana nova maksimalna maloprodajna cena UHT (dugotrajnog ili sterilizovanog) mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od 128,99 dinara za litar, saznaje Tanjug.

Prethodno je cena litra ovog mleka bila ograničena na 119,99 dinara. Vlada će istom izmenom smanjiti maksimalnu trgovačku maržu na sve vrste UHT mleka sa 12 na pet odsto.

Uredbom će biti uvedena i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakDvadesetčetvorogodišnja Čačanka uhapšena zbog posedovanja 39 grama “spida“
Sledeći članakŽeljku Obradoviću prezentovana ideja Muzeja košarke u Čačku, obećao da će pomoći

6 KOMENTARA

  1. Svi smo ekonomski nepismeni. Ni ja nisam baš pametan u tom smislu. Ali vidim šta se radi. Izazivači nestašica su trgovci i proizvođači. Mrtva trka. Proizvođači zapreče ulice, uglavnom dobiju ono što traže, trgovci povećaju marže,ugrade se kad treba i kad ne treba, država povećava zarade. Pa tako u krug. I ispadne čista nula. Kupac ostane u bunilu.

  2. Treba ograničiti marže trgovaca, povećati otkupnu cenu mleka, ali treba biti realan, mada je to kod nas teško. Danas svi koriste situaciju da ugrabe sto više i podižu cene ili traže povećanje i kada je to opravdano i kada to nije. Eto proizvodjaci suncokreta su protestvovali, blokoirali puteve i onda ucenom dobili otkupnu cenu koja je veća od otkupne cene kod većine zemalja EU. Problem je sto se ovde ne shvata da dugorocno (mislim na period od par meseci) ovim niko me dobija, jer se inflacija tako samo ubrzava i onda novac koji su trenutno izborili, brzo gubi vrednost.

  3. Ljubiša druže svaka ti je na mestu. Svi svakodnevno prisustvujemo takvim dešavanjima. Od drveta se ne vidi šuma. Kad bi svak svoj budžet preispitao i eliminisao nepotrebne i suvišne izdatke, a svi ih imamo, poprilično bi prištedeli i bili bismo pošteniji prema sebi i prema ostalima.

  4. Pre neko veče u Idei u ul. M. Nikšića samo što nije izbio rat između jadnih zaposlenih i bahatog sugrađanina zato što nema mleka, što je meso skupo itd, itd. Nekako smo svi bili na negovoj strani. Ali na kasi druga priča. Čovek kupio 3 paklice cigara, za njega i ženu. Iskešira 1350 din. Pitao ga neko za kolko dana? A on onako besan reče, za sutra. A uveče ponovo kupujem. Znači svaki dan pio 1350 din. Neka mu je alal. I nama sa njima bahatim. Sve sam rekao.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here