Cena paradajza skočila na 200 dinara

0
765
Foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK, GORNJI MILANOVAC – Umesto da padaju, cene povrća na pijacama, ali i u prodavnicama poslednjih dana su “skočile”, pa tako kilogram paradajza košta 200 dinara.

Ove godine prinosi paradajza na otvorenom su prepolovljeni, dok su u zaštićenim uslovima, pod plastenicima, uglavnom manji za 10 do 20 odsto.

To je uticalo i na veću cenu. Za razliku od pojedinih prodavnica gde kilogram košta i 200 dinara, ovo povrće se na pijaci u Gornjem Milanovcu može pazariti po cenama od 100 do 150 dinara.

Prethodne godine u ovo vreme paradajz je koštao 40, 50 dinara na gajbu, a sad je skočilo na 140, 150 dinara. U odnosu na prošlu godinu tri puta je skuplji – rekao je prodavac sa gornjomilanovačke pijace Rašo Adžemović.

Na čačanskoj zelenoj pijaci paradajz se može naći i za 80 dinara, ali je nešto lošijeg kvaliteta.

Paradajz je 120, 130 dinara na gajbu, zato što nekima paradajz prolazi, drugima još nije stigao, tako da je cena skočila – kaže Nada Đurašević, prodavac sa čačanske pijace.

Bilo je loše proleće kada se proizvodio rasad, trebalo je plastenike grejati, a to je skupo. Posle je padao grad, pa je udarila tonja, ali neće niko ni da radi. Najpre da vam kažem da nema radne snage, koga god da zovneš on će da leži ceo dan, a neće da radi. Sada neka plati – istakla je prodavac na čačanskoj pijaci i proizvođač povrća iz Trbušana Milka Nedić.

Za pojedine kupce cene su previsoke, a za neka pristojne.

Paradajz trenutno ne kupujem, jer mi nije potreban po toj ceni. Mogu da trpim deset dana bez njega. Ima drugog povrća, kupusa, paprike… Biće paradajza u Srbiji, Srbija neće biti gladna – kaže jedan kupac na pijaci u Gornjem Milanovcu.

Nepovoljni vremenski uslovi smanjili su rod gotovo svog povrća, ali i voća. Neki smatraju da bi i paprika mogla biti skupa.

Cena ostalog povrća je, manje, više ista. Možda će na jesen biti malo skuplja paprika i ona je u lošem stanju – kaže Adžemović.

Procenjuju se da ove godine, zbog manje zasađenih površina, cena paradajza neće padati ispod 50 dinara za kilogram.

Izvor: MNA

Prethodni članakMihajlović: Autoput Čačak – Obrenovac definitivno se otvara 18. avgusta
Sledeći članakDveri traže smenu gradonačelnika i njegove pomoćnice zbog zagađenja Morave

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here