Cene osnovnih namirnica nastaviće da rastu, stabilizacija moguća tek krajem godine

1
246
Foto: Pixabay

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović rekao je da, kada gledamo cenu poljoprivedno – prehrambenih proizvoda, možemo da primetimo trend rasta koji konstantno traje od početka pandemije koronavirusa do danas.

Naveo je da postoji više razloga za rast cena na koji, pre svega, utiče situacija na svetskom tržištu, dok je drugi deo vezan za domaću proizvodnju i domaće tržište.

Na pitanje da li možemo da očekujemo rast cena osnovnih životnih namirnica i u narednom periodu, Bogunović kaže da možemo, pre svega zbog inflacije i rasta cena energenata i da će se taj trend nastaviti.

Mi očekujemo da će možda doći do stabilizacije makroekonomske situacije do kraja godine i tek u tom periodu možemo da očekujemo da će se rast cena možda stabilizovati, a u periodu nekih kultura krenuti i na dole – dodao je.

Naveo je crni luk, čija cena je drastično porasla u prethodnom periodu.

Kaže da u Srbiji imamo ograničene površine na kojima se sadi crni luk, tako da to što se na tržištu pojavio manjak te robe znači da je prošao pik proizvodnje, a da je veća potražnja za njim, što otvara prostor da se podigne cena.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakOtvorena deonica auto-puta od Novog Beograda do Surčina, put do Čačka skraćen 20 minuta
Sledeći članakBorac 1926 poražen u Priboju nakon neverovatnog preokreta, presudio mu bivši igrač Partizana

1 KOMENTAR

  1. Koja bre situacija na svetskom trzistu, koga vise zamlacujete ovde. Sa 3 klika moze da se proveri da su cene svih mogucih proizvoda skuplje ovde nego bilo gde u Evropi. Na sceni je bestijalna pljacka uvoznickog i trgovackog lobija uz obilatu podrsku drzave, od uvek poznata kao izvlacenje i ono malo para koje ljudi imaju ustedjeno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here