Danas i sutra pljuskovi, moguće poplave, evo kada se očekuje stabilizacija vremena

0
876

Republički hidrometeorološki zavod dao je najnoviju vremensku prognozu za sedma dana i upozorenje na kiše i poplave tokom naredna dva dana.

Danas se očekuje oblačno vreme sa kišom i lokalnim pljuskovima koji će ponegde biti praćeni grmljavinom.

Veća količina padavina biće u drugom delu dana. U jugozapadnoj, južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji ponegde se očekuje i od 30 do 50 mm za 12 h, lokalno i više – navode iz RHMZ.

Vreme u petak biće takođe sveže, povremeno sa kišom, u istočnim, jugoistočnim i južnim predelima Srbije sa uslovima za obilnije padavine, može pasti novih 20 do 50 mm za 24 sata. Suvo će biti samo na krajnjem severozapadu Vojvodine.

Promenljivo oblačno i postepeno toplije, posebno od utorka kada će u većini mesta najviša dnevna temperatura biti i oko 30 °C. Od subote padavine u slabljenju, a od nedelje se uglavnom očekuju na istoku i jugu zemlje – dodaju u RHMZ.

Narednih dana na slivovima Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.

To je ono što očekujemo narednih dana. Ostaje mogućnost za manje bujične vodotoke koji su slaba tačka, jer se to ne održava. To je strašno koliko se to ne radi, kanali nisu očišćeni, obale nisu pokošene, ima mnogo otpada – kaže hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković.

Dodaje da su se određeni potoci izlili u Čačku, te da saniranje ide dosta sporo.

Dosta vode ima u okolini Kraljeva, Vrnjačke Banje… Nije prošlo dovoljno vremena da se voda negde povuče i samim tim će biti novih porasta. Nakvašenost zemljišta je uglavnom jako velika, posebno u delu zapadne, jugozapadne, centralne i jugoistočne Srbije – pojasnio je Vladiković.

Izvor: Blic, Agencije

Prethodni članakProtein Box – ostvarite vrhunsku fizičku formu uz suplemente
Sledeći članakU Čačku Svetsko prvenstvo u fitnesu za mlađe kategorije

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here