Dekubitis – lečenje i kako ga izbeći

0
608
Foto: Freepik

Dekubitis je jedno od najčešćih ortopedskih oboljenja koje se javlja u poznim godinama. Osim tada, ono se može javiti kod svih onih koji su prisiljeni da leže duži vremenski period u krevetu. Budući da dekubitis može doneti mnoštvo komplikacija, važno je na vreme otkriti ga i delovati kako bi se on uklonio i lečio.

Šta je dekubitis?

Dekubitis predstavlja povredu kože i mekog tkiva, koja se javlja usled dugotrajnog izlaganja kože pritisku od ležanja. On nastaje tako što se dugotrajni pritisak na određenu površinu tela održava na samo telo i stvara ranu, a sam proces se dešava zbog leženja ili sedenja u invalidskim kolicima. Zbog toga, dekubitis se najčešće javlja kod nepokretnih osoba, koje su nalažalost imale ili imaju loše i neadekvatne bolničke ili kućne uslove.

Sam proces nastanka dekubitnih rana je izuzetno složen, budući da postoji mnogo faktora koji negativno utiču na kožu čoveka. Primera radi, dekubitis može da nastane zbog vlažnosti kože, budući da to dovodi do promena u strukturi, te se samim tim povećava rizik za nastanak i razvoj rana. Osim toga, na dekubitis može da utiče i neudoban i nekvalitetan krevet na kojem se osoba leči i na kojem leži. Kao razlozi za nastanak dekubitisa često se navode i naborana posteljina i donji veš, kao i sredstva za imobilizaciju.

Osim ovih faktora, dekubitne rane mogu nastati i od različitih unutrašnjih faktora koje je dosta teže tretirati i rešiti. Na primer, dekubitna rana može nastati od posledica dijabetesa, malokrvnosti ili dehidratacije, što je dosta teže regulisati nego što je to slučaj sa prethodno navedenim problemima. Isto tako, dekubitne rane mogu nastati i usled pojedinih hirurških zahvata ili od dugotrajne anestezije u kojoj se pacijent nalazi, ali i različita kardiovaskularna oboljenja, neurološke bolesti, inkontinencija i mnoge druge.

Dekubitis rane najčešće nastaju na leđima, budući da su ona najviše opterećena prilikom ležanja. Konkretnije, najčešće su u pitanju područja oko kukova, zadnjica i peta. Međutim, rane se mogu stvoriti i na drugim mestima kao što su potiljak, grudni koš ili laktovi. U suštini, dekubitis se javlja na svim onim mestima i specifičnim područjima gde postoji konstantan pritisak ili trenje.

Da li je moguće sprečiti stvaranje dekubitnih rana?

Iako dekubitis deluje kao nešto što je nemoguće izbeći, uz adekvatno praćenje pacijenta moguće je uspešno zaobići ovaj problem. Pre svega, potrebno je jasno razmisliti o tome da li osoba ima makar jedan ili više faktora za nastanak dekubitisa, te se na vreme pobrinuti oko toga šta je sve potrebno uraditi kako do nastanka dekubitnih rana ne bi došlo. Zbog toga, važno je regulisati razna oboljenja koja mogu uticati na razvoj dekubitisa, hidrirati se dovoljno i paziti dodatno na sve potencijalne stvari koje mogu dovesti do dekubitisa.

Ipak, najbolje preventivno sredstvo za lečenje i sprečavanje dekubitinih rana jesu ortopedska pomagala. Najbolji izbor jeste svakako antidekubitni dušek, koji je ujedno i najjeftinije i najbolje rešenje za ovaj problem. Antidekubitni dušek služi kao zamena konstantnom ručnom okretanju pacijenta, što zaista može da olakša svakodnevnicu kako pacijentu, tako i svima onima koji se brinu o njemu.

Antidekubitni dušek mora biti izuzetnog kvaliteta, budući da on mora da predstavlja dobru i kvalitetnu podlogu čiji će cilj biti da rastereti pritisak i trenje. Dakle, najbolji antidekubitni dušek biće onaj koji ima mekanu, dobro zategnutu i suvu podlogu koja uspešno može da umanji pritisak tela.

S obzirom na to da se dekubitis može pojaviti i kod osoba koji većinu svog dana provode u stolici ili kolicima, za njih antidekubitni dušek i neće biti od koristi. Međutim, u tom slučaju je na raspolaganju antidekubitni jastuk koji uspešno smanjuje pritisak tokom sedenja ili držanja određenih delova tela na podlozi kao što su laktovi ili pete, te tako sprečava nastanak rana.

Kada su u pitanju antidekubitni jastuci, moguće je nabaviti jastuke koji su namenjeni smanjenu pritiska na sedalni deo, potpore za petu i lakat, ali i jastuke koji su ispunjeni gelom i koji se koriste za invalidska kolica. Kao najbolje rešenje ističu se pneumatski jastuci na napumpavanje, budući da oni ne gube formu za razliku od jastuka od memorijske pene.

Iako su dekubitne rane izuzetno neprijatne i bolne, važno je znati da postoji mnoštvo načina pomoću kojih se one mogu uspešno lečiti, sprečiti i tretirati. Korišćenje antidekubitnih jastuka i dušeka značajno će doprineti u sprečavanju nastanka ovog oboljenja, a to će zaista značiti svima onima koji su iz bilo kog razloga vezani za krevet ili stolicu.

PR TEKST

Prethodni članakTražim boju za svoje nebo: Predstavljanje četvoro čačanskih autora
Sledeći članakJunski vodič kroz Prestonicu kulture, ovo su najzanimljiviji događaji

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here