Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana na jednoj listi?

3
371

Demokratska stranka (DS) i Pokret slobodnih građana (PSG) pregovaraju o zajedničkoj saradnji, ali i o tome da eventualno zajedno izađu na predstojeće parlamentarne izbore, piše „Blic“.

Prema nezvaničnim informacijama lista, razgovori o tome vođeni su i pre dva, tri meseca, ali su ovih dana ponovo aktuelnizovani, naročito u svetlu sve češćih spekulacija da bi neke stranke, koje su najpre zastupale ideju bojkota, mogle da se predomisle i pozovu birače da izađu na birališta.

Da to nije nemoguć scenario svedoči i to što i unutar same opozicije nema jedinstva po pitanju bojkota.

Takođe, iako je DS članica opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) čije su stranke podržale bojkot, među demokratama nema jedinstva po pitanju bojkota.

Sa druge strane, i PSG još nije doneo odluku o tome da li će izaći na izbore ili će ih bojkotovati, ili će se priključiti onima koji zastupaju bojkot.

Ideja je da se napravi strateška saradnja dve stranke, ujedinjene DS i PSG je sasvim prirodna, jer se radi o dve organizacije proevropski orjentisane, građanske, i da kao takve zajedno u perspektivi izađemo na izbore. Takođe, namera je da zajedno razgovaramo i sa drugim opozicionim strankama i pokretima, uključujući i one na lokalu koji dele stavove poput naših, a nisu za to da ne kandiduju svoje politike – objašnjava izvor „Blica“ iz redova demokrata.

Jedan od stavova je, kako navodi izvor lista, da na parlamentarne izbore treba izaći jer ideja o bojkotu, koju je inače načelno prihvatila DS, sve manje ima smisla. Takođe, kako navodi, sve češće se čuje da bi bilo najbolje da aktuelna opozicija na izbore izađe u dve kolone, a u jednoj od njih bi upravo bile DS i PSG.

Ni PSG nije isključiv po pitanju izlaska na izbore, niti su u DS svi za bojkot. Očekivanja su da bi stvari mogle da se promene i da se, pre svega DS, predomisli, jer dobar deo članstva smatra da neizlaskom na izbore stranka može da nestane sa političke scene. Isto je i sa PSG, koji je svestan da nema tako ozbiljnu organizaciju koju ima DS, i da ce imati teškoće da bez nje postigne rezultat – objašnjava izvor „Blica“.

On navodi i da je ideja da do sredine decembra dođe do konačnog ujedinjenja DS, SDS i ŽS, i da se onda razgovori sa PSG i formalizuju. Na tom poslu počele su da rade demokrate, pokrenuvši inicijativu unutar stranke da se ujedinjenje dogodi do 15. decembra.

Za sada, potvrdu ove informacije nije bilo moguće dobiti ni u DS ni u PSG, jer ona trenutno ciruliše u uskom krugu ljudi, i još nije stigla do stranačkih organa, napominje „Blic“.

Izvor: Blic

Prethodni članakMiroslav Aleksić (NS) u Čačku: Plantaža marihuane “Jovanjica“ najveća afera ove vlasti
Sledeći članakJoš jedna prestižna nagrada za čačansku “Pčelicu“

3 KOMENTARA

      • Ha ha ha, zanimljim vam je komentar, ali Alek nije moj, nije meni platio svojevremo kampanju, nego vama. A vi pamet u glavu i sačuvajte ono malo demokratije u stranci. Ako je još ima. I malo pogledajte javna obraćanja Sergeja Trifunovića pa recite da li sa njim DS treba da se udružuje. I saberite se kao stranka konačno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here