Još jedna prestižna nagrada za čačansku “Pčelicu“

0
115

ČAČAK – Popularni roman “Zedsi“, Gordane Vlajić, koji je objavila Izdavačka kuća “Pčelica“, ovogodišnji je dobitnik nagrade “Rade Obrenović“, koja se dodeljuje za najbolji roman za decu objavljen u tekućoj godini.

Međunarodni centar za književnost za decu “Zmajeve dečje igre“ više od 20 godina dodeljuje nagradu za najbolji roman za decu objavljen na srpskom jeziku u tekućoj godini, saopšteno je iz Izdavačke kuće “Pčelica“.

Žiri, koji je radio u sastavu: Elizabeta Georgiev književnik, prevodilac i bibliotekar iz Dimitrovgrada, Vladislava Vojnović, scenarista i književnik iz Beograda, i Dragoljub Perić, profesor i teoretičar književnosti iz Novog Sada, u svom saopštenju navodi da su u najužem izboru bila još dva romana u izdanju “Pčelice“: “Na putu srebra“, Gordane Maletić, i “Ptica na vetar“, Vesne Aleksić.

Čim se pojavio, roman “Zedsi“ privukao je pažnju čitalaca i književne kritike, najpre svojim neobičnim naslovom, koji se odnosi na generaciju Z, odnosno sve one koji su rođeni nakon 2000. godine, a zatim i svojom karakterizacijom kao prvi srpski hibridni roman za decu.

Autorka problematici interneta, savremene tehnike i tehnologije pristupa vrlo odgovorno, svesna njihove opasnosti po bezbednost i razvoj dece, ali i prosvećeno, ne odbacujući dogmatično njihove prednosti.

Ovo je roman mozaične kompozicije, nelinearnog pripovedanja, čiji se narativni tokovi ukrštaju stvarajući čitavu mrežu pripovedača i manjih priča koje se uklapaju u celinu. Pored različitih stilova, pripovedanje je obogaćeno i neliterarnim elementima – QR kodovima, čijim skeniranjem čitalac biva odveden na internet stranicu sa temom o kojoj je upravo čitao u romanu “Zedsi“ – rečeno je o romanu.

Nagrada “Rade Obrenović“ Gordani Vlajić biće uručena 6. decembra na svečanosti organizovanoj tim povodom.

Izvor. Morava info

Prethodni članakDemokratska stranka i Pokret slobodnih građana na jednoj listi?
Sledeći članakBlizak odnos roditelja i dece najsigurniji način zaštite (4)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here