Deponija “Duboko“ gori više od nedelju dana: Čestice opasne, zagađenje niko ne meri

4
990

UŽICE, ČAČAK – Stanovnici Užica, ali i susednih mesta koja gravitiraju ka Požegi i Čačku, danima žive u neizvesnosti – kada će se ugasiti požar na deponiji “Duboko“. Nemaju informacije o tome šta udišu, a nebo ne vide od dima… Tako izgleda protekla nedelja stanovnika ovog dela Zapadne Srbije.

Danima su nasipani slojevi zemlje, a onda se deponija obrušila. Počeli su da gase iz vazduha. Pala je i kiša. Ali, Duboko kod Užica gori i dimi već osmi dan zaredom.

  • Ovo što sada vidimo je najverovatnije praskanje gasa. Koliko god da zatrpavaju deponiju uvek se na drugom mestu pojave nove eksplozije i nova žarišta. Ne mogu da ugase požar. I ovo je jedna velika ekološka katastrofa – objasnio je Miloš Adžemović, ekološki aktivista iz Užica.

Dim i otrovi sa deponije vidljivi su svakog dana. Stižu ne samo do Užica, već i do susednih gradova Požege, Kosjerića, pa i Čačka.

  • To nije obična deponija ili smetlište. Tačno se znaju procedure i načini kako se odlaže. Zna se i rok njenog trajanja. Sanitarne deponije nikada ne gore. I niko ne može reći da je moguće da se zapale – kaže za N1 Bojan Mitrović iz Narodnog pokreta Srbije u Užicu.

Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine, priznaje da će se požar gasiti i narednih dana. Ali, ministarka nije poslušala izreku – prvo skoči pa reci hop.

Tako je dok još traje gašenje požara već najavila javnu nabavku za sanaciju deponije.

  • Odvojli smo 30 miliona evra da ovaj regionalni centar bude najmoderniji po svim evropskim standardima. Uskoro će krenuti radovi na sanaciji. Mislim da će već dana biti raspisan tender za izbor izvođača – rekla je Vujović.

Od tendera građanima je važnije kakav vazduh udišu. Stručnjaci upozoravaju da su čestice koje se emituju veoma opasne i da ostaju u tlu i do 15 godina.

Toksične materije koje nastaju spaljivanjem otpada u ovom trenutku niko ne meri. S obzirom da se ušlo u drugu nedelju kako ova regionalna deponija gori – reklo bi se suviše dug period.

Izvor: N1

Prethodni članakNovi asfalt i fekalna kanalizacija u Trbušanima
Sledeći članakU nedelju u Atenici manifestacija “Ateničko vrelo“

4 KOMENTARA

  1. Ceko rukovodstvo iz dubokog i celu opštinu u gasnu komoru… Ta ćurka ne zna ni da priča kako treba a kamo li da zna o zagađenju.. Ćute i niko nista ne spominje, probudite se narode dok nije kasno

  2. Nikakvo čudo kada nam je ministar neko ko ne zna ni da priča. A da radi? E to moguće da odlično zna
    Raspisuje tender. Pa za 5 godina će se rešiti. A do tada? Do tada neka bude „za našu decu“. Sram vas bilo idioti.

    • Mozda je neko iz opozicije zapalio namerno. Ovi predhodnici su bili posteni samo su kraduckali. Koja mrznja izbija iz pojedinaca.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here