Devetogodišnjem dečaku iz Čačka najverovatnije će trebati nova jetra

1
1253

ČAČAK – Dečaku od devet godina, za kog se sumnjalo da ima hepatitis nepoznatog porekla, i koji je prošle nedelje prevezen u bolnicu u Bergamu, u Italiji, ova bolest još nije potvrđena.

Kako navode izvori Telegrafa, bez obzira na to, njemu će najverovatnije morati da se transplantira jetra jer je bila u jako lošem stanju.

Dečak je iz Čačka, a u bolnicu u tom gradu primljen je još 16. aprila, sa simptomima akutnog hepatitisa. Odmah sutradan je upućen za Beograd u Institut za majku i dete “Dr Vukan Čupić“.

U toj ustanovi su mu rađena ispitivanja na novi hepatitis, a odatle je prebačen u Italiju, gde će lekari odlučiti da li je mališanu potrebna nova jetra, koja mu je sve vreme bila u lošem stanju.

Ni italijanski doktori, kako saznajemo, nisu još ustanovili da on ima bolest jetre najverovatnije izazvane adenovirusom koji se javio kod dece predškolskog i školskog uzrasta u najmanje 20 zemalja, ili je reč o nekom drugom akutnom hepatitisu nepoznatog porekla.

Postoje sumnje da jeste, ali nije dokazano. Međutim, dečaku će najverovatnije morati da se transplantira jetra, jer se radi o oštećenju jetre nepoznatog, tačnije skrivenog uzročnika – navodi izvor upućen u zdravstveno stanje dečaka.

Po prijemu u Institut za majku i dete, dečak je, da podsetimo, zbog žute boje podvrgnut ispitivanju na novi hepatitis, nakon što su doktori ustanovili da nije reč o hepatitisu tip A, na koji su isprva sumnjali. Sve vreme je bio u stabilnom stanju, svestan, komunikativan, ali se vodio kao težak pacijent jer mu je jetra u lošem stanju.

To je isto izjavila i načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dete, gastroenterolog Ivana Kitić, koja je nakon što je dečak otišao u Italiju istakla da je on dobro.

On je dobrog opšteg stanja. Zasad se tamo rade dodatne analize da bi se procenila potreba za eventualnom transplantacijom jetre, i zbog toga je u Italiji.

Izvor: Telegraf.rs

Prethodni članakVečeras počinje 25. Prolećni anale
Sledeći članakPoznati termini odigravanja mečeva serije između Borca i Mege

1 KOMENTAR

  1. Pobogu ljudi zasto objavljujete ove rekla-kazala procene neimenovanih „strucnjaka“ iz pete ruke, pa jos prenete sa portala koji ni u jednoj varijanti ne moze da se smatra verodostojnim izvorom. Sta je sa odgovornoscu?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here