Direktor RHMZ: Oluja nad Srbijom imala energiju termonuklearne bombe

0
1230

Oluja praćena gradom koja je pogodila delove Srbije imala je energiju termonuklearne bombe, a protiv te elementarne nepogode ispaljeno je 990 protivgradnih raketa, rekao je za RTS direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić.

Nikolić je istakao da je oluja, koja je pre dva dana pogodila Srbiju i koja nije tipična za ove prostore, bila uslovljena ciklonom koji se iz Sredozemlja premeštao ka Balkanu.

Stvoreni su najmoćniji mogući olujno-gradonosni oblaci, superćelijski kumulonimbusi, sa visinom vrha preko 16 kilometara, olujnim vetrom, pljuskovima i gradom – objasnio je Nikolić za RTS.

On je istakao da su ti superćelijski kumulonimbusi imali energiju jedne ili više termonuklearnih bombi.

Prema njegovim rečima grad je elementarna nepogoda koja se ne može sprečiti bilo kakvim sredstvima, a šteta naneta pre dva dana bi bila veća da nisu ispaljene protivgradne rakete.

Ispaljeno je 990 raketa iz osam protivgradnih centara. U Kruševcu je ispaljeno 610 raketa, to je apsolutni rekord u poslednjih 40 godina na toj stanici – rekao je Nikolić .

Kazao je da je nevreme zahvatilo trećinu Srbije, oko 2,5 miliona hektara.

Od 2,5 miliona zahvaćene površine, ‘uhvatili’ smo gradonosna jezgra, to je 992.000 hektara, što je površina koja bi sigurno bila oštećena da nije bilo zaštite – kazao je Nikolić.

Dodao je da se šteta sada meri promilima, iako je na određenim mestima apsolutna i dramatična za onog čiji je posed pogođen.

Izvor: RTS

Prethodni članakSvih 62 uzorka iz Čačka negativni na koronavirus
Sledeći članakPovratne “Autoprevozove“ karte važe do 1. jula

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here