“Direktorka Simović mi je rekla da ću zadržati posao ako utičem na njenu protivkandidatkinju da povuče kandidaturu“

11
1684

ČAČAK – Uprkos tome što direktorka Prehrambeno-ugostiteljske škole iz Čačka Dragica Simović tvrdi da je petoro zaposlenih u toj obrazovnoj ustanovi ostalo bez posla u skladu sa zakonom, sada već bivši radnici navode za list Nova da je u pitanju njena odmazda, jer nije bila sigurna da li će joj dati glas prilikom reizbora ili kandidatu koji nije član Srpske napredne stranke.

Prema rečima pedagoškinje Suzane Zlatanović, ona se zaposlila u toj “kući znanja“ juna 2019. godine, a direktorka nikada nije imala primedbe na njen način rada.

Iako sam imala jednu godinu radnog staža, Simović je za mene, ako je suditi po onome što sam čula od kolega, imala samo reči hvale. Ugovor o radu mi je istekao 31. avgusta tekuće godine, a ona je insistirala da potpišem rešenje o otkazu. Bila sam i neprijatno iznenađena, i tužna – navodi sagovornica Nove, podsetivši da je dan ranije bilo glasanje za reizbor direktora.

Zlatanović kaže da je Simovićka nju i pitala za koga će da glasa, odnosno prokomentarisala da je pedagoškinja na strani njenog protivkandidata, ali je ona to prećutala.

Smatram da je u pitanju njena odmazda, jer je kolektiv hteo drugog rukovodioca. Pitam se da li sam krpa koju je neko iskoristio i bacio. Ono što je činjenica, nisam dobila nikakvu opomenu, niti obaveštenje o otkazu što je praksa u svakom preduzeću. Rekla mi je da ima problemčića vezanih za moje radno mesto i da će me ona zvati – ogorčeno navodi pedagoškinja.

Ona taj poziv nikada nije dobila, a od kolega iz druge škole je čula da na njeno radno mesto dolazi druga osoba. Ono što je apsurd, novoangažovano lice primljeno na mesto pedagoga je radilo u dve osnovne obrazovne ustanove i bilo priljavljeno za stalno sa punim radnim vremenom.

Prema Zlatanovićkinoj oceni, na direktorkinu odluku je uticalo i to što ona ima svoj stav, odnosno te da je u kolektivu veoma lepo prihvaćena što njoj ne ide u prilog.

Kada je Simovićka shvatila da neću da se povinujem, bilo joj je lakše da me se reši. Čak je jedan njen bliski saradnik obavio razgovor sa mnom i rekao mi “da će se dogoditi sudar dva titana“ ukoliko se usprotivim njenoj volji, te da za mene neće biti mesta “ispod sunca te škole“. Sada mi je potpuno jasno zašto mladi odlaze iz zemlje, sam sistem ih tera i omogućava da pojedinci sprovode svoju samovolju. Ipak se nadamo da će Ministarstvo prosvete imati sluha za naše probleme i vratiti nas u kolektiv – zaključila je pedagoškinja.

Vera Smiljanić iza sebe ima tri decenije rada u prosveti, šesnaest godina u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi u Čačku gde je predavala grafičarima, a iza nje su brojne nagrade i uspesi sa đacima koje je učila.

Direktorka je bila apsolutno zadovoljna mojim radom. Problem nastaje onog momenta kada se moja prijateljica Jelena Đurović kandidovala za njenog protivkandidata, čime je Simovićka bila iznenađena. Konkurs je raspisan za vreme godišnjih odmora, a onda se pravi totalni zaokret u rasporedu, koji je držan u tajnosti do 31. avgusta. Tada u školi počinje priča o podeli časova, ljudi nisu znali šta se događa, a na moje pitanje o svemu tome rekla mi je da je umorna – kaže Smiljanić.

Ona joj je tada rekla, navodi dalje profesorka grafike, “izvinite direktorka, ali sutra je 1. septembar, treba da se zna šta se događa“, nakon čega je sekretarica pozvala da potpiše istek ugovora i obavestila da će se “o ostalom dogovoriti sa Simovićkom“.

Njeni bliski saradnici su mi kazali da se mogu spasiti samo ako budem uticala na Jelenu Đurović da povuče kandidaturu. To znači da je sve u njenim rukama i da je praktično htela da nas uceni kako bismo je podržali – istakla je Smiljanić, zapitavši gde su ti ljudski zakoni i prava.

Jedan od otpuštenih iz ove škole je i pomoćni radnik Milovan Rajičić, koji kaže za list Nova da za vreme mandata Dragice Simović u toj obrazovnoj ustanovi ništa nije urađeno po pitanju održavanja škole.

Već tri godine krov prokišnjava i postoji mogućnost da se na određenim delovima uruši. Solarni paneli, kao i pumpa za grejanje ne rade, a vrata na pojedinim učionicama su spala. Obavestio sam je o svemu, a ništa nije preduzela kako bi se ovi problemi rešili – naveo je on istakavši da je tokom njenog mandata pokrenuto više sudskih sporova.

Rajičića je Simovićka pozvala 1. septembra rekavši mu da se zbog manjka upisanih odeljenja, konkretno dva, gasi njegovo radno mesto, da bi kasnije saznao da je za potrebe tih poslova primila drugog radnika.

Smatram, kao i moje kolege, da se radi o odmazdi i da ona, kao takav rukovodilac, ne radi u interesu škole, kolektiva i učenika, ali i urušava ugled onih koji je podržavaju – zaključio je Rajičić.

Sa druge strane, direktorka škole Dragica Simović tvrdi da su nastavnici ostali bez posla u skladu sa zakonom, da nema reči o osveti, te da ona ne zna ko je kako glasao iza paravana.

Isključiva nadležnost direktora je da li može da angažuje te osobe, zaposlene koji su radili u prethodnoj godini ili ne, hoće ili ne, u zavisnosti od mnogo faktora. Prvo, da li ima mesta za te ljude. Za neke je bilo mesta, za neke ne. Znači, neki su obnovili ugovor o radu, a neki nisu – izjavila je ranije ona.

A oni koji nisu, dobili su zamenu, ali bez konkursa.

Ne, nije bilo konkursa. Za ove na određeno vreme nije bio nijedan konkurs, već se osoba angažuje početkom godine do konkursa, a najduže do 31. avgusta tekuće školske godine – rekla je ranije Simović.

Izvor: Nova.rs

Prethodni članakViše otpusta nego prijema, veliki broj prvih pregleda, dva smrtna ishoda na kovid odeljenju
Sledeći članakAdžić: Očekujemo da ministar prosvete donese jedino ispravno rešenje o imenovanju direktora Prehrambene škole

11 KOMENTARA

 1. Dirktorka Dragica da ima obraza, sama bi ktisla, ne bi svoje komplekse lecila nad tim ljudima. Ali posto je ona jedna prodana dusa koja zna da unovci svako radno mesto u skoli necete je se lako osloboditi.

 2. „Isključiva nadležnost direktora je da li može da angažuje te osobe…“. Da li to znači da su direktorima škola data zakonska ovlašćenja da samo oni odlučuju ko će biti zaposlen? Nije škola privatna svojina pa da je tretiraju kao svoje preduzeće. Zato se i dešava da se samo zapošljavaju po rodbinskoj i partijskoj liniji. Pre par godina je u jednu seosku školu primljena trudnica na posao pred kraj trudnoće, za stalno, supruga direktora jedne osnovne škole. Žena imala prednost nad kandidatima koji su mogli odmah da rade, pa u jednoj školskoj godini za jedno radno mesto angažovane dve radnice, buduća porodilja i njena zamena. Samo par godina kasnije nju je čekalo radno mesto u gradskoj školi. E to je biznis, nekad Nova Srbija, posle napredno, sutra nešto drugo, ali direktori ceo život…

 3. Baš su SVETE KRAVE ali bez pokrića. Ne vrede da ih poštujemo nešto specijalno kako bi trebalo. Koo nekad. Izgubili su kredibilitet. I to svojim ponašanjem, nabusiti su, odnosno neponašanjem, ne rade to što treba kako treba. A odnosi se na đake. Vrše loš uticaj na decu. I ovaj slučaj to dokazuje. Svaku svoju glupost puštaju u etar. Zar je važan izbor direktorke za grad Čačak? Sigurno nije.

  • Naravno da jeste!!!
   Upravo ste rekli kako profesori lose uticu na djake, e pa gospodine da Vam ja lepo objasnim, u koliko direktorka ostane u skoli, vise necete imati gde ni da upisujete decu.
   O losem uticaju i losem ponasanju profesora je kriva direktorka jer manipulise ljudima, zaposljava ljude preko veze, ljude sa kupljenim diplomama, a ona ce gasiti jedno po jedno odeljenje, dok skola ne dodje do potpunog bankrota, a onda ce lepo pokupiti svoje prnjice i iduce godine u penziju, a skolu ce ostaviti u ogromnim dugovima.
   E zato je jakooo bitnoo da javnost zna, sta sve ta zena radi!!!!!!!!!!!!!
   I da jos nesto
   Ako narod nastavi tako da misli kao Vi ,,Zar je vazan izbor direktorke za grad Cacal? Sigurno nije.“
   Onda stvarno nista bolje i ne zasluzujemo cim o sebi i o svojoj deci mislimo toliko lose.

 4. Ovi „profesori“ postali kao neke seoske tračare. Užas.. Informacije tipa neko nekom rekao nešto ja čula. Tralala. Pa ne priliči vam to „gospodo“ profesori. Ne ulazim u vašu problematiku. To se dešava svakodnevno u većini preduzeća pa se o tome ne piše. Ali vi ste „svete krave“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here