Đedović Handanović: Snabdevanje strujom u Srbiji stabilno, ali…

0
368
Foto: Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je danas snabdevanje strujom u Srbiji, ali i u regionu stabilno i bez problema, ali je apelovala na zaposlene u elektroenergetskom sektoru da budu u predostrožnosti i nadgledaju situaciju.

Ona je za RTS rekla povodom jučerašnjeg kolapsa energetskog sistema u regionu da ta situacija nije jednostavna i da je to jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina posle onoga koji se desio u Italiji, a koji je zahvatio deo Švajcarske u evropskom prenosnom sistemu, jer su svi sistemi u regionu povezani.

Đedović Handanović je dodala i da su svi u elektroenergetskom sistemu bili u pripravnosti otkako je u sredu u region došao afrički toplotni talas.

  • Svi su bili pod alarmom što se i pokazalo juče na delu, jer smo uspeli da održimo sistem stabilan. Kod nas nijednog momenta nije bilo prekida i EPS je obezbedio dovoljne količine električne energije – rekla je ona i podsetila da se u elekrtroenergetski sistem naše zemlje ulagalo od 2015, kao i da je dosta investicija završeno, a dosta njih je i u fazi završetka.

Prema njenim rečima, zahvaljujući povezanosti sa našim sistemom, sever Crne Gore je juče ostao u radu, kao i TE Pljevlja, ali i su i interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i sa Hrvatskom potpuno bile u funkciji.

  • S obzirom na to da su termoblokovi u Bosni i Hercegovini ispali, mi smo obezbedili dodatna napajanja kolegama u regionu i ja sam zaista ponosna na to – naglasila je Đedović Handanović.

Ona je navela i da je Srbija pokazala da može brzo da reaguje kada se dese ovakve situacije, što je kako je dodala pokazala i u prethodnim prilikama kada su bili kvarovi na manjem nivou, a kao primer navela Šid gde je jedan kvar saniran veoma brzo, za jedan dan, kada je nekoliko stubova ostalo oštećeno ili su se potpuno polomili.

  • “Elektromreže Srbije“ (EMS) ima 15 havarijskih stubova, što se pokazalo odlično. Radiće na tome i da nabave dodatne stubove, znači da možemo da reagujemo brzo, da možemo da otklonimo kvarove kada se dese i gde se dese – rekla je ministarka.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakOvo su namirnice koje će vas najbolje rashladiti tokom leta
Sledeći članakPročišćeni propusti u koritu Lozničke reke

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here