Đilas: Opozicija u Beogradu dobila 70.000 glasova više od SNS i SPS, postoji šansa za promenu vlasti

6
578

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da je za opoziciju u Beogradu glasalo 70.000 ljudi više nego za Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije.

Đilas je posle sastanka svih opozicionih stranaka rekao da će članovi GIK iz opozije tek imati uvid u primedbe iz zapisnika i tada će se znati da li će, i na koliko mesta, izbori biti ponovljeni.

Ujedinjeni za pobedu Srbije pozvali su Beograđane da glasaju na ponovaljenim izborima za stranke opozicije, rekao je Đilas i naveo da listi „Ajmo ljudi“ nedostaje 0,2 odsto da bi prešla cenzus.

U prostorijama SSP danas je održan sastanak svih lista koje su na izborima u Beogradu prešle cenzus ili i dalje imaju šansu, a to su Ujedinjeni za pobedu Beograda, koalicija NADA, koalicija „Moramo“, Zavetnici, Dveri/POKS, i lista „Ajmo ljudi“.

Đilas je istakao da su prisutne liste poručile da neće formirati vlast sa SNS-om u glavnom gradu.

Rekao je da su neki prozivali opoziciju što se „dva dana nije oglašavala“ i uputio je izvinjenje građanima, ističući da su hteli da dobiju sve podatke i sve rezultate sa biračkih mesta kako bi znali šta se zaista desilo.

Opozicija raspolaže sa zapisnicima sa svih biračkih mesta i prema tim podacima na izborima u Beogradu je glasalo 916.960 birača, od čega je nešto preko 412.000 podržalo SNS i SPS, dok je za ostale stranke koje dosad nisu bile deo dosadašnje gradske vlasti glasalo, više od 485.000 građana. Jasno je da je 70.000 Beograđana više za promenu sadašnje vlasti od onih koji podržavaju sadašnju vlast – istakao je Đilas.

Đilas je objasnio i da se po sadašnjem zakonu primedbe ne upisiju u sam zapisnik, već na poseban papir i opozicija uvid u ta dokumenta ima tak od danas u 18h.

Videćemo na kojim biračkim mestima ćemo podneti prigovore – rekao je Đilas i najavio i da će opozicija podneti zahtev za uvid u džakove sa biračkim materijalom.

Istakao je i da preliminarnim rezultatima koje je objavio GIK nije obuhvaćeno 100 biračkih mesta na kojima je glasalo 100.000 ljudi.

Devedeset i devet ima veće ili manje povrede glasačkog procesa – rekao je Đlas i dodao da je procena člana GIK-a iz redova opozicije Zorana Alimpića da će se, zbog nepravilnosti, na oko 20 odsto sasvim sigurno ponoviti glasanje i bez ikakvih prigovora od strane opozicije.

U slučaju da ne bude ponavljanja glasova, odnos mandata u gradskom parlamentu između SNS-a i SPS-a sa jedne i ostalih lista sa druge strane je 55:55, istakao je Đilas.

Naravno, s obzirom na ponavljanje, taj odnos može da se promeni – rekao je Đilas i podsetio da je lista Borisa Tadića „Ajmo ljudi“, prema trenutnim rezultatima, uzela 2,80 odsto glasova, i da joj fali samo 0,2 odsto da pređe cenzus.

U slučaju da pređe cenzus, dobija tri mandata, dva na račun SNS-a i jedan na račun Ujednjenih – istakao je Đilas objasnivši da bi u tom slučaju odnos u parlamentu mogao da se promeni na 56:54 ili čak 57:53, jer bi Ujedinjeni za pobedu Beograda ili koalicija „Moramo“ sa svega 0,2 odsto glasova više dobile dodatni mandat.

Predsednik Socijaldemokratske stranke i kandidat na listi „Ajmo ljudi“ Boris Tadić uveren je da postoji verovatnoća da će pobediti na mnogim mestima na kojima će izbori biti ponovljeni i da će ući u beogradsku skupštinu.

Posle toga biće jasno otvorena mogućnost da se formira gradska vlada od sadašnje opozicije i u ime liste „Ajmo ljudi“ mogu da kažem da ćemo formirati gradsku vladu samo sa strankama opozicije, a ne sa SNS – naglasio je Tadić.

Aleksandar Jovanović, ispred koalicije Moramo, rekao je da Beograd nije glasao sa SNS i Ivicu Dačića, jer je 70.000 građana glasalo protiv njih.

Jasno je da u ovom trenutku Vučić nema većinu i pored toga što nisu prebrojani svi galsovi, a tek sledi prebrojavanje i ponovno izjašnjavanje na mestima gde je došlo do krađe. Večeras ili sutra ćemo znati na kojim mestima su tačno krali – rekao je Jovanović i naglasio da Beograd više nikad neće biti u rukama SNS.

Ispred koalicije NADA obratio se Vlada Đorđević, koji je rekao da treba promeniti vlast da Beograd prodiše i zato su na večerašnjem sastanku.

Nikola Dragićević ispred stranke Zavetnici rekao je da su se, uprkos velikim pritiscima, odazvali pozivu opozicije.

Nedvosmisleni smo izrekli stav da u skladu sa svojim mogućnostima branimo svaki glas koji je osvojila opozicija u Beogradu. Moramo biti realni i reći da opozicija u ovom momentu nema većinu za formiranje vlasti, ali posle ponovljenih izbvora postoji relana šansa da se do dogodi. Ukoliko dođe do takve situacije, mi ćemo se odazvati pozivu da razgovaramo, ne o foteljama, već programskim načelima – istakao je on.

Slaviša Miletić iz Dveri je rekao da je, prema onome kako su glasali Beograđani, jasno da je Goranu Vesiću „došao kraj i da treba da ode u penziju“.

Opozicija treba da formira sledeću gradsku vlast – rekao je Miletić.

Izvor: N1, FoNet

Prethodni članakAnaliza izbornih rezultata u Čačku: SNS izgubio 5.000 glasova, skok SPS-a, Dveri i Zavetnika
Sledeći članakZdravko Ponoš napustio Narodnu stranku

6 KOMENTARA

 1. Svakako Dušane. Imamo osnova da radimo za sebe. Ali ozbiljno da radimo. Samo nam treba neka dobra firma sa dobrim ljudima, menadžmentom da nas pogura sa mrtve tačke. A ima ih.

 2. Nije me ni malo briga za Beograd. Nije on država. Svi hrle u njega. I on je postao jedno veliko selo. Pokondireno. Zato se okrenimo nama, našem gradu. I mi smo članovi države. Radimo kako najbolje znamo. U se i u svoje kljuse.

 3. Izgubili ste jer Vas ,većinski gradjani Srbije neće.Pomirite se sa tim.i prestnite da unosite mržnju u narod.
  Srbija nije Beograd jer je Vama samo važan Beograd i mi to vidimo zato ste i poraženi.
  Ja sam Vam poverovao pa sam za predsednika glasao za g.Ponoša mada sam očekivao da će Vučić dobiti 70%.
  Evo sinoć čitam Ponoš se povlači iz Pokreta,pa se sam pitam za svoju naivnost kako sam lakomislen.
  Jutros čitam Jeremić pravi svoj poslanički klub.
  Očigledno u opoziciju su velke sujete medju takozvanim liderima.
  Povucite se i dajte mladjima da prezentiraju svije ideje.Čujem i vidim da gradjani pozitivno prihvataju stavove g.Miloša Jovanovića.

 4. Beograđanima iskreno želim da im se vrate žuti na čelu sa Djilasom. Čini mi se da su zaboravili šta je apsolutizam jednog coveka, kako se isprazni kafic svako jutro kad gradonačelnik želi da pije kafu, ko mora da se pita ako želite reklamu u medijima ili na bilbordu. Izgleda da su zaboravili afere most na Adi, milionske ugovore za “konsultantske firme”, kartonsku repliku Terazija od milion evra, “pazl grad”, seču platana, aferu podzemni kontejneri, aferu kineska vozila za komunalnu miliciju…Zaboravili su i ko je doneo u Srbiju Velikog brata, oteo studio na Kosutnjaku, ko je uveo “siguran glas”… Iskreno vam želim da se svega toga podsetite…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here