Đoković: Čačak radi na razvoju aplikacije preko koje će se pratiti kvalitet vazduha u gradu

16
714

ČAČAK – Grad Čačak intenzivno radi na razvoju aplikacije pomoću koje će građani na mobilnim telefonima moći da prate nivo zagađenosti vazduha na teritoriji grada, izjavila je pomoćnica gradonačelnika zadužena za ekologiju Mirjana Đoković.

Prema njenim rečima, građani Čačka će u svakom trenutku moći da znaju kakav je kvalitet vazduha.

– Tu nam veliku podršku pruža Zavod za javno zdravlje, koji će u skladu sa izmerenim vrednostima davati preporuke putem sredstava javnog informisanja kada građani ne treba da šetaju intenzivno ukoliko je vazduh zagađen. Grad Čačak će naredne godine iz resora ekologije opredeliti između 25 i 30 miliona dinara, kojim ćemo dati podsticaj žiteljima grada da menjaju fasadnu stolariju, da rade termičke omotače, da gasifikuju domaćinstva i samim tim zagađenje će biti znatno manje. Moram da naglasim i da Čačak merenja zagađenosti vazduha vrši na visokofrekventnim saobraćajnicama, a recimo, tri-četiri merna mesta u Sarajevu su na rubnim delovima grada. Znači, još uvek nemamo graničnu vrednost, već direktno merimo na onim mestima gde je zaista frekventno kada je automobilski saobraćaj u pitanju – istakla je Đoković u izjavi za televiziju Nova S.

Ona je naglasila i da se u Čačku svake godine zasadi 1.000 novih stabala.

U jednoj metropoli kao što je Beč godišnje se posadi 4.500 stabala, a evo Čačak je svake godine bogatiji za oko 1.000 novih stabala raznog drveća – navela je Mirjana Đoković.

Izvor: Morava info, Nova S

Prethodni članakU Srbiju stiže novi lek protiv kovida, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 89 odsto
Sledeći članakDve ulice u blizini škola “Filip Filipović“ i “Ratko Mitrović“ sutra bez struje

16 KOMENTARA

 1. Hhahahahhahahahahha kakav je ova zena “lik”.
  Ajde Milune, vreme za izmene dosta ljudi. Neka ovo smisla vise.
  Umesto sa resava prob ona pravi aplikaciju, hahahhah. Show program

 2. ONA CE SAMO DA GA MERI, ALI NISTA NE RADE DA SPRECE ZAGADJIVANJE, NEGO JOS PRAVE USPORIVACE TJ ZAGADJIVACE SAOBRACAJA

  U POTESU OD KLJUCKE DO TRNAVE NE MOZE DA SE DISE VEC NEDELJAMA

  SRAM VAS BRE BILO, IZ KOG SE TI BRE PARALELNOG UNIVERZUMA JAVLJAS

  NEKA VAS DO PROLECA , PA SNEG KAD SE OTOPI NEKA I VAS ODNESE

 3. JOS JEDAN NACIN DA SE IZVUKU PARE PREKO TROSKOVA IZRADE APLIKACIJE KOJA JE POTPUNO NEPOTREBNA. POSTOJI APLIKACIJA AIR VISUAL KOJA PRECIZNO PRIKAZUJE ZAGADJENJE. MOZE SAMO DA SE KUPI JOS SENZORA.

  BTW. SINOC JE U CACKU VAZDUH BIO OTROVAN. BUKVALNO JEDNA VELIKA GASNA KOMORA

 4. Sve je to lepo gospodjo, nego šta ćemo mi sa novim smećem u Prelićima. Lepo je što ste angažovali da se sve to očisti jutros, samo nije rešeno ko je dozvolio da se to tamo istovara.

  • Kaze „jos uvek nemamo granicne vrednosti“. Granicne vrednosti su davno odredjene i za PM10 i za PM2,5 cestice. Htela je da kaze da jos uvek nemamo granice (mesta) gde se meri kvalitet vazduha i da se setaju sa merenjima. Elementarno ne poznavanje materije. Ocena – 1.

 5. Jao ja bas volim aplikacije. Bravo Miro, nadam se da cu i ja kao veran poslušnik biti u nekoj priči. Nije pogrešio Trifunović kada je počeo da Vas forsira!

 6. 10 godina si pomoćnik gradonačelnika, bez škole, radnog iskustva, inicijatije, vrednoće, jedno veliko ništa. Takav parazit se nije rodio!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here