Đorđu Sladoju Disova nagrada za 2019. godinu

0
132

ČAČAK – Pesnik Đorđo Sladoje iz Novog Sada dobitnik je Disove nagrade za 2019. godinu za celokupno pesničko stvaralaštvo, saopštio je danas žiri.

Ovogodišnji laureat: Đorđo Sladoje

Žiri u sastavu: dr Nedeljka Bjelanović, naučni saradnik u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, dr Jovan Delić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu (predsednik) i Đorđe Nešić, pesnik iz Bijelog Brda, odluku je doneo jednoglasno.

U obrazloženju se navodi da Đorđo Sladoje ima do sada ukupno 22 veoma uspele i visoko ocenjene knjige, što ga svrstava u red „najostvarenijih savremenih srpskih pesnika prepoznatljivoga glasa, disovski gorkog, disovski strogo kritički usmerenog na naše dane, ali i disovski odanog svojoj pesničkoj tradiciji, jeziku, otadžbini i narodu“.

Taj glas je skeptičan, obeležen iskustvom rata, izbeglištva, poraza, osećanja obeskorenjenosti, nužno elegičan, protkan ironijom i gorkim humorom, dramatičan glas o dramatičnom i u dramatičnom vremenu. Verovatno su zato nekolike njegove knjige komponovane kao „petočinke“ – kao prikrivene drame vođene prema tragičnoj katarzi – istakao je žiri.

Đorđo Sladoje je rođen 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini.

Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu.

Do 1992. godine radio je u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu.

U vreme rata u Bosni i Hercegovini izbegao je sa porodicom u Vrbas, gde je radio kao sekretar Festivala poezije mladih i urednik časopisa „Trag“ do 2007. godine.

Od 2007. godine radi kao urednik književnog programa u Kulturnom centru Novog Sada.

Objavio je 22 knjige poezije i priredio je „Najlepše pesme“ Rajka Petrova Noga (2002).

Za svoj pesnički rad dobio je niz najznačajnijih nagrada, a njegovoj poeziji pisali su najistaknutiji srpski kritičari i objavljena su dva zbornika kritičkih radova.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakOsam medalja za mlade čačanske atletičare
Sledeći članakPekmez od šljiva čačanskog proizvođača povučen sa hrvatskog tržišta

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here